Digitalna Srpska

"Olakšavaju obmanjujuću promociju" Instagram, Jutjub, TikTok, Tviter meta žalbe EU na kripto oglašavanje

Instagram Meta platforme (META.O), Jutjub (GOOGL.O) Alfabeta, TikTok i Tviter mogli bi se suočiti sa regulatornim mjerama nakon što se evropska potrošačka grupa BEUC požalila Evropskoj komisiji i potrošačkim vlastima da internetske platforme navodno olakšavaju obmanjujuću promociju kripto imovine.

Bitkoin. kriptovalute
FOTO: ROBERT GHEMENT/EPA

Američki regulatori koji su tužili kripto platforme Koinbejs COIN.O i Bajnens, zajedno sa prošlogodišnjim kolapsom FTX, izazvali su zabrinutost oko zaštite potrošača vezanih za kripto imovinu kao što su bitkoin i Eter.

BEUC je u svojoj žalbi podnesenoj u četvrtak naveo da je širenje obmanjujućih reklama za kriptovalute na platformama društvenih medija nepoštena komercijalna praksa jer izlaže potrošače ozbiljnoj šteti kao što je gubitak značajnih količina novca.

Rečeno je da se to dešava putem reklama i uticaja.

Pročitajte još

Pozvao je Mrežu za saradnju za zaštitu potrošača da zahtijeva od internetskih platformi da usvoje strože politike oglašavanja na kriptovalute i poduzmu mjere kako bi spriječile utjecajne osobe da obmanu potrošače.

Mreža bi naknadno trebala obavijestiti Evropsku komisiju o djelotvornosti ovih mjera, navodi BEUC u zajedničkoj žalbi sa devet svojih članica.

Grupa je pozvala europske potrošačke vlasti da sarađuju sa evropskim nadzornim tijelima za finansijske usluge kako bi osigurale da platforme prilagode svoje politike oglašavanja kako bi spriječile obmanjujuću promociju kriptovaluta.

– Kripto će uskoro biti regulisano novom Uredbom o tržištu kripto imovine, ali se ovo zakonodavstvo ne primjenjuje na kompanije društvenih medija koje imaju koristi od reklamiranja kriptovaluta na račun potrošača – rekla je generalna direktorica BEUC Monika Gojens u izjavi.

– Zbog toga se obraćamo nadležnima nadležnim za zaštitu potrošača kako bismo osigurali da Instagram, Jutjub, TikTok i Tviter ispune svoju dužnost zaštite potrošača od kripto prevara i lažnih obećanja – rekla je ona.

Grupe potrošača u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Portugalu, Slovačkoj i Španiji takođe su se prijavile na tužbu, prenosi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije