Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Olivera Nedić, majka petoro djece i kandidat PDP-a za Narodnu skupštinu RS: Omogućimo budućim mamama i tatama VIŠESTRUKO RODITELJSTVO!

Politika
Autor:

Foto: PDP/RAS Srbija

Da je demografska obnova prijeko potrebna Republici Srpskoj govori podatak da je ove školske godine zatvoreno preko 16 područnih škola, a izvjesno je da će taj broj samo rasti iz godine u godinu, ne dese li se korjenite promjene u skorije vreme u smislu realne podrške budućim roditeljima u Srpskoj, tvrde demografi u Srpskoj.

Podsjećanja radi, 1999. godine u Republici Srpskoj rođeno je 14.000 beba, a prošle nešto više od 9.000 beba. Pad nataliteta i migracije uzimaju svoj danak.

Ukoliko se nastavi tako negativan trend, Srpska bi mogla postati „zemlja staraca“, upozorava član Savjeta za demografsku politiku Partije demokratskog progresa i majka petoro djece Olivera Nedić.

– Vrijeme čekanja smo potrošili, došlo je vrijeme djelovanja. Umjesto ispraznih priča, potrebno je da zajedno, kao društvo poduzmemo ove korake kako bismo pokrenuli proces demografske obnove – napominje Nedićeva.

Ona ističe da bi prioritetna stvar u tom pogledu trebalo da bude jednokratna pomoć od 2.000 KM svim roditeljima za svako rođeno dijete.

– Neophodno je uvesti materinski dodatak na mjesečnom osnovu za svaku majku koja rodi treće dijete u visini polovine prosječne plate u Republici Srpskoj. Takođe, materinski dodatak na mjesečnom osnovu za svaku majku koja rodi četvrto dijete u visini prosječne plate u Republici Srpskoj je neophodan kako bismo zaštitili i osnažili porodice koje su najzaslužnije za omogućavanje biološkog opstanka našeg naroda – kaže Olivera Nedić.

Ova petostruka majka iz Doboja ističe i to da konačni cilj sprovođenja pronatalitetnih mjera populacione politike u Republici Srpskoj treba da bude dostizanje stope ukupnog fertiliteta u prosjeku od 2,1 djeteta po majci, sa sadašnjeg prosjeka od 1,2 djeteta po majci.

– To je minimum koji moramo ostvariti kako bi omogućili samo prostu zamjenu generacija i dostizanje nivoa stacionarnog stanovništva – zaključila je Nedićeva.

(A.E.)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO