Društvo

Ombudsman za ljudska prava BiH: Nakon protesta u Banjaluci vezanih za "Pravdu za Davida" otvorili smo pet predmeta

Imamo u radu više od 5.000 predmeta, a najčeće se ljudska prava krše dužinom sudskih i upravnih postupaka, rekla je ombudsman za ljudska prava BiH Nives Jukić.

Ombudsman za ljudska prava BiH: Nakon protesta u Banjaluci vezanih za "Pravdu za Davida" otvorili smo pet predmeta
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Istakla je da jedan od tih sudskih postupaka traje od 2013. godine, ali da u sudu nisu mogli precizirati kad će on biti okončan, jer su pretrpani hiljadama predmeta.

Na novogodišnjem prijemu ombudsman Ljubinko Mitrović je pozvao novinare da mu postavljaju pitanja svih 365 dana u godini, jer će uvijek biti dostupan za medije, koji su najdragocjeniji saveznici ombudsmana u zaštiti ljudskih prava.

Imamo ozbiljne razloge za zabrinutost, kad su u pitanju prava svih građana BiH- poručila je ombudsman Jasminka Džumhur.

Na pitanje novinara o protestima grupe “Pravda za Davida” ombudsman Mitrović je rekao da konstantno na ovom predmetu radi od 10. maja.

– Znamo šta se desilo 25. decembra i nakon toga smo otvorili četiri predmeta, o učešću djece, o privođenju novinara i o organizovanju i legalnosti skupa. Tražili smo od policije sve podatke o navedenim aspektima događaja. Nakon 30. decembra otvorili smo i peti predmet. Sve smo tražili i od tužilaštva. Duboko smo involvirani u sve ovo. Neefikasnost pristupa pravdi, sporost rješavanja i nejasne procedure najproblematičniji su aspekti kršenja ljudskih prava u BiH – rekla je Džumhur.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu