Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OMILJENA HRANA VAS UBIJA Industrijski obrađena jela povezana su sa ranom smrti

Zabava
Autor:

Foto: Shutterstock

Industrijski obrađena hrana poput pilećeg pohovanog mesa, sladoleda ili prerađenih žitarica za doručak povezana je sa izgledima za prijevremenu smrt i lošije zdravlje, upozoravaju naučnici, a prenosi BBC.

Naučnici u Francuskoj i Španiji kažu kako se konzumacija takve hrane uvišestručila. Njihove studije ne predstavljaju konačni dokaz štetnosti te hrane ali stižu ubrzo nakon istraživanja koje je pokazalo da takva hrana izaziva prejedanje.

Stručnjaci izražavaju oprez i pozivaju na dodatna istraživanja.

Industrijski obrađenu hranu može se prepoznati po dugačkom spisku sastojaka na pakiranju među kojima su i prezervativi, zaslađivači i umjetne boje, a profesorica Maira Bes-Rastroljo sa univerziteta Navara kaže da se u slučaju pakiranja koje sadrži više od pet sastojaka vjerojatno radi o industrijski obrađenoj hrani poput kobasica ili hamburgera, prerađenih žitarica za doručak, instant supa, kolača, čokolade, sladoleda, masovno proizvedenog kruha, gotovih jela i drugog.

U okviru prvog istraživanja koje je proveo univerzitet praćeno je 19.899 osoba tokom deset godina, a svake godine je analizirana njihova prehrana. U tom periodu preminulo je 335 ispitanih. Na svakih deset smrti među onima koji su najrjeđe konzumirali industrijski obrađenu hranu umrlo je 16 onih koji su najčešće jeli takvu hranu (više od 4 porcije dnevno).

U drugoj studiji koju je proveo univerzitet u Parizu praćeno je 105.159 osoba tokom pet godina i njihova je prehrana analizirana dva puta godišnje. To istraživanje pokazalo je da konzumiranje industrijski obrađene hrane rezultuje lošijim zdravljem srca.

Stopa kardiovaskularnih bolesti bila je 277 na 100.000 ljudi godišnje među onima koji su najčešće konzumirali industrijski obrađenu hranu u poređenju sa 242 na 100.000 među onima koji su jeli najmanje te hrane.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Medical Journal.

(TV N1)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO