Svijet

“On je najbolji novinar našeg vremena” Meksički predsjednik traži od Bajdena da oslobodi Asanža

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je kako je Džulijan Asanž , osnivač Vikiliksa, doživio nepravdu te uputio Džo Bajdenu molbu da se podobnije pozabavi ovim slučajem.

“On je najbolji novinar našeg vremena” Meksički predsjednik traži od Bajdena da oslobodi Asanža
FOTO: DR. ELI DAVID /TWITTER/SCREENSHOT

Podsjećamo, britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je u petak izručenje SAD kako bi se suočio sa krivičnim prijavama.

– Zamoliću predsjednika Bajdena da se pozabavi ovim pitanjem. Humanizam mora prevladati i Asanž bi trebao biti oslobođen –  rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare te dodao kako bi Meksiko mogao “otvoriti svoja vrata Asanž ako bude oslobođen.

Pročitajte još

Meksički predsjednik trebao bi se sastati sa svojim američkim kolegom u julu nakon što je preskočio nedavni Samit Amerika u Los Anđelesu koji je bio domaćin SAD u znak protesta zbog isključivanja vlada Kube, Venecuele i Nikaragve od strane Bijele kuće iz tog događaja.

Kako je već priznato, Asanž traže SAD vlasti po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa za koje je Vašigton rekao da su doveli živote u opasnost.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv sistema jer je razotkrio nedjela SAD u sukobima u Afganistanu i Iraku, te da je njegovo krivično gonjenje politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora, prenosi Klix.

– On je najbolji novinar našeg vremena na svijetu i prema njemu se postupalo veoma nepravedno, gore od kriminalca. Ovo je sramota za svijet – rekao je Lopez Obrador.

Prihvati notifikacije