Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ON JE VEOMA DOBRO ZNAO ŠTA DA RADI Veterinar spasao čitavu naciju od korona virusa

Svijet
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Farska Ostrva su jedna od pet zemalja u Evropi uz Letoniju, Gruziju, Maltu i Lihtenštajn koje nemaju smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Prema posljednjim podacima, 184 osobe oboljele su u Farskim Ostrvima, a premijer Bardur a Stig Nilsen objavio je da će se 20. aprila otvoriti vrtići i osnovne škole.

Nacija, kako piše Gardijen, posebno slavi jednog naučnika koji je veterinarsku laboratoriju adaptirao za testiranje ljudi na korona virus.

Iako je ustanova namijenjena za otkrivanja virusa kod lososa, to nije smetalo da se objekat adaptira i da se veći dio populacije testira upravo u tamo, što je drastično pomoglo vlastima da kontrolišu epidemiju korona virusa.

Lokalni političari, ali i narod, saglasni su u ocjeni da do ovoga sigurno ne bi došlo da nije bilo naučnika Debesa Kristijansena, koji je direktor Nacionalne laboratorije za riblje i životinjske Torshavn.

Kristijansen je početkom januara upozorio vlasti da bi trebalo da se pripreme za moguće širenje korona virusa. Faktički veterinarska laboratorija testirala je prema podacima vlasti 10 odsto od 61.000 stanovnika te države. Farski doktori i epidemiolozi uspjeli su da otkriju zaražene, kao i njihove kontakte, te je spriječeno dalje širenje opasne infekcije.

Prema posljednjim podacima, 131 pacijent se potpuno oporavio, a Kristijansen je otkrio da prebacivanje na testiranje na ljude nije zahtijevao “puno hokus-pokusa”.

– Bilo je lako da se adaptiramo. Jedino što nam je bilo potrebno su “sastojci” za testiranje. Samo smo promijenili tri komponente kako bismo mogli da detektujemo korona virus – otkrio je ovaj naučnik.

Kristijansen je otkrio da njegova laboratorija može da obavi do 1.000 testova dnevno, prenosi Telegraf.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO