Politika

"ON NIJE RELEVANTAN ZA SRPSKU" Dodik o dolasku Šmita u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ima najavu da bi 3. avgusta u Predsjedništvo trebalo da dođe Kristijan Šmit, te da će najvjerovatnije otići na taj sastanak i poručiti mu da za Republiku Srpsku nije relevantan.

"ON NIJE RELEVANTAN ZA SRPSKU" Dodik o dolasku Šmita u BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislisli, ako ne bude potvrde u Savjetu bezbjednosti, ne mislim da prihvatim saradnju sa Šmitom u bilo kom segmentu – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je sve drugo što se pokušava oko ovog pitanja neprihvatljivo za Republiku Srpsku, kako je to odlučila i Narodna skupština.

Pročitajte još

– Nemam problem da mu to kažem i daleko oštrije, imajući u vidu nepovjerenje koje mi imamo generisano stalim prisustvom Germana, koji su pokušavali da modeliraju ovaj prostor – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema nijednog promila razloga da vjeruje visokom predstavniku bez obzira na to odakle dolazio, a pogotovo kad dolazi iz tog dijela svijeta.

– Ta dio svijeta je ovdje u dva navrata, u Prvom i Drugom svjetsklom ratu, nanio Srbima neprocjenjive gubitke. NJemačka je bila generator raspada bivše Jugoslavije, a sada se razotkrivaju događaji, uloga u vezi sa bombardovanjem i laži njihovog tadašnjeg ministra odbrane, koji je lagao njemačku javnost i parlament o tome da se na stadionu u Prištini nalazi logor koji prave Srbi – podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve su to bile špekulacije i laži, zbog koji Srbi moraju biti veoma direktni i sa stanovišta činjenica veoma okrutni.

– Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem ni sada, ni u oči Šmitu. Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama. Poslije možemo da se privatno srećemo u kafanama -napomenuo je Dodik. 

Prihvati notifikacije