Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ONA JE POSEBNA BEBA Začeta vantjelesnom oplodnjom, na svijet došla u VRIJEME KORONE  

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Suprug je čekao vijesti ispred porodilišta i uspio je da stigne kući minut prije početka policijskog časa. Nismo očekivali da će nam najsrećniji dan biti tako neobičan, ali važno je da je Milica na svijet došla zdrava i bezbjedna, srećna govori Jelena Stanojević (29) iz Lajkovca, koja je sa suprugom Dejanom uživa sa svojom djevojčicom.

A Milica je potpuno posebna beba. Začeta vantjelesnom oplodnjom i jedina je beba začeta na taj način koja je na svijet došla u valjevskoj bolnici u vrijeme najžešćeg udara epidemije korona virusa, kada su se masovno brojali oboljeli i izolovani.

Bio je 13. april ove godine, tačno 16.30 časova, pola sata prije početka karantinske zabrane kretanja, kada su Jelena (29) i Dejan (42) Stanojević iz Lajkovca postali presrećni roditelji zdrave i nasmijane djevojčice, koja je na svijet došla prirodnim putem.

– Termin porođaja sam znala, ali zaista niko nije očekivao da će se u međuvremenu dogoditi vanredno stanje zbog epidemije. To saznanje nije bilo prijatno, pogotovo jer je broj oboljelih sve vrijeme rastao, naročito u Valjevu, gdje je trebalo da se porodim i koje je u to vrijeme bilo žarište epidemije. Pokušavala sam da maksimalno skrenem misli sa loših vijesti, da se potpuno usredsredim na misli o bebi i porođaju. Dane sam provodila u kući, suprug je svoje kontakte smanjio na minimum i trudili smo se da se potpuno čuvamo, prateći sve savjete ljekara. Nije bilo tako velikog straha, jer su sve kontrole i razgovori sa ljekarima pokazivali da je sa bebom sve u najboljem redu, tako da nam je to ulivalo hrabrost i optimizam – priča Jelena.

Njoj i Dejanu Milica je prvo dijete i, kako otkriva, poslije dva neuspješna pokušaja insemenacije, zahvaljujući čudotvorcima iz valjevskog Centra za VTO, iz prvog pokušaja vantjelesne oplodnje ostala je u drugom stanju.

Da će Milica doći na svijet, po sebe u pravo vrijeme, a za sve ostale okolnosti u krajnje komplikovanim uslovima, bilo je jasno već u jutro tog 13. aprila, kada je Jelena dobila bolove i pozvala Dejana da iz lajkovačke firme “Elmont”, u kojoj je radio svakog dana vanrednog stanja, dođe po nju i da se zapute put bolnice u Valjevu.

– Pred porodilištem nas je dočekala potpuno opremljena medicinska ekipa, suprug nije mogao da uđe, tako da sam se rasplakala. Ali, sve što se kasnije dešavalo zaista je bilo divno. Porođaj je bio lak, Milica je na svijet došla za praktično tri minuta. Ljekar, babica, sestre, svi su bili u punoj zaštitnoj opremi, a meni su skinuli masku da lakše dišem, sve vrijeme me hrabreći i bodreći. Iako su uslovi bili maksimalno vanredni, moj porođaj je zahvaljujući njima prošao potpuno redovno i rutinski. Bilo je 16.30 časova, meni su tada bile suze radosnice na licu, suprug je odmah ispred porodilišta saznao srećnu vijest i minut prije početka policijskog časa je stigao kući – kaže Jelena.

Stanojevići kažu da duguju ogromnu zahvalnost ekipi Centra za VTO na čelu sa dr Brankom Budimirovićem, koja im je pomogla da postanu roditelji, ističući da su i tokom epidemije, kada nije bilo fizičkog kontakta, “stalno bili uz njih podrškom i savjetima”.

A Milica je, kako kažu, superzdrava i napredna, kontrolu kukića je prošla sa odličnom ocjenom, tako da se Jelena i Dejan nadaju da će vjerovatno u septembru, kada bude dozvoljeno okupljanje više ljudi, praviti joj i krštenje.

Jelenina i Dejanova kćerka je, inače, 420. beba iz epruvete, rođena nakon začeća u valjevskom Centru VTO koji tokom vanrednog stanja nije primao nove parove, ali je nastavio rad sa onima koji su ušli u proceduru. Rad Centra, kako za Blic kaže njegov šef dr Branko Budimirović, sada se vraća u normalu.

– U praksi, to znači da smo prethodno uzete embrione počeli da odmrzavamo, pozivamo parove i nastavljamo proceduru vantjelesne oplodnje. Od parova koji su proceduru počeli prije proglašenja epidemije, u međuvremenu su stigle vijesti o nekoliko potvrđenih trudnoća, tako da se krajem ljeta ili početkom jeseni očekujemo rođenje još beba začetih u našoj laboratoriji. Naravno, najradosnija vijest u ovom periodu je rođenje Milice – kaže dr Budimirović.

Sedam godina rada valjevskog centra

Centar za VTO valjevske bolnice, prvi je na sekundarnom zdravstvenom nivou u Srbiji počeo da radi još prije sedam godina, a do sada rođena djeca začeta u njemu žive širom Srbije, zemalja Evrope, Amerike i Australije. Valjevski Centar za VTO od samog početka, kao prva institucija, primjenjuje metodu začeća iz zamrznutih embriona, a od prije tri godine u primjeni je još jedna pionirska metodu, koja daje još veću mogućnost oplodnje – zamrzavanje jajnih ćelija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO