Magazin

Pomozite mališanu u novom poduhvatu: Dva znaka koja pokazuju da je beba spremna da puzi

Prvi dani pa i mjeseci roditeljstva mogu biti zaista pravi izazov za roditelje, posebno ako su se oni prvi put oprobali u toj ulozi.

dijete puže
FOTO: VICTOR LERENA/EPA

Treba je upoznati, shvatiti šta joj treba i na kojim tempom napreduje.

Jedna od tih stvari, mada ne radi svaka beba, jeste i početak puženja. Možda vam je teško da povjerujete ali beba će vam dati znak da je spremna za to. Danima prije nego što zaista beba bude spremna, radiće različite aktivnosti pa je najbolje da ih prepoznate na vrijeme.

Pročitajte još

Može sama da sjedi

Kada se bebi formiraju kukovi i bude spremna da samostalno sjedi, znajte da je ona onda spremna i da puzi. Budite spremni da će beba početi sama da istražuje dok puzi ili se čak spusti na stomak. Ukoliko još uvijek nije beba savladala hvatanje i slično, sada će to da usavrši. Samim tim što je beba sama počela da sjedi, to mu omogućava mogućnost da vježba i jača mišiće.

Može da balansira na “sve četiri”

Kada beba sedi, pa pokušava da ustane i to pokušava pridržavajući se na sve četiri što se kaže, i uspješno se podigne, to je znak da je spremna da puzi, posebno ako počne da se naginje naprijed, sve više se oslanjajući na ruke, piše prenosi Ona.

U ove dvije situacije polako bebi možete da poduprijete stomak i simulirate mu pokret naprijed-nazad navodeći ga da pomjera ruke i stopala na ispravan način. Prosječna starost bebe koja puzi kreće se od šest do 10 mjeseci, dok kada je riječ o hodanju, to je obično od devet do 15 mjeseci.

Naravno, ukoliko vaša beba ne spada u ove starosne grupe, ne treba da se brinete jer je svaka beba za sebe. Ne može svaka beba napredovati isto, a to uostalom nije pokazatelj “kašnjenja” u bilo čemu kasnije u životu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije