Magazin

"Ona koja je poslata od Boga" Žensko ime koje ima prejako značenje i samo 4 slova

Jana je jedno od trideset najpopularnijih „kratkih“ imena (prema analizama rađenim u poslednjih nekoliko godina), a popularnost mu „vrtoglavo raste“.

"Ona koja je poslata od Boga" Žensko ime koje ima prejako značenje i samo 4 slova
FOTO: RELAXING HAPPY SOUNDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ni žensko ime Jana, kao ni brojna druga vlastita imena, nisu „zaobišle“ nedoumice koje se tiču njegovog tačnog porijekla, pa se vjeruje da je ovo ime skraćenica „punog“ imena Julijana, koje je izvedeno od muškog imena Julijan tačnije „Julijanus“, a koje je porijeklom iz staro-grčkog jezika.

Pročitajte još

Druge teorije smatraju da je ime Jana, ili jedna od varijanti ličnog imena Ana, ili da je u pitanju hipokoristika tj „ime od milja“ koje potiče od vlastite imenice Jovana, a koja opet vodi porijeklo iz hebrejskog jezika.

Postoje i mišljenja da je ime Jana poteklo od latinske riječi muškog roda „Julianus“, za koju se pre toga smatralo da je „originalno“ tj. izvorno grčka riječ.

Šta znači ime Jana

Značenje imena Jana, zavisi od toga koja je teorija „prihvatljivija“, ali će u tekstu biti data oba značenja, a ona glase:

– Ako je žensko ime Jana porijeklom iz grčkog/latinskog jezika, tj potiče od riječi „julianus“, onda ima značenje – „ona koja je svjetlost“; „ona koja u sebi nosi sjaj“; žena puna mladosti i energije“; „ona koja je vesela i bezbrižna“; „radost“; „svjetlost“; „životnost“; „sjaj“; „bljesak“; „sunce“;

– Ako se uzme u obzir da ime Jana potiče od ličnog imena Jovana, onda se dolazi do izvorne riječi iz hebrejskog jezika, „Yohanan“, a što ima značenje „u Božjoj milosti“ ili „ Jahve je milostiv“, te će ime Jana moći da se „protumači“ kao – „žena koja je u božjoj milosti“; „žena koja je poslata od boga“; te takođe i kao značenje „ona koja je božji izaslanik“; ili „žena koja će sa sobom donijeti mir i sreću“; „bezgrešna“; „poštena žena“; „svetica“, piše Espreso.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Jana

Jana (Dragana) Todorović – srpska folk pjevačica;

Jana Šušteršič – nekadašnja pjevačica rok grupe „Neverne bebe“;

Jana Milić – srpska pozorišna; TV i filmska glumica;

Jana Burčeska – makedonska je pjevačica pop muzike i takođe predstavnica Makedonije na festivalu „Pjesma Evrovizije“;

Jana Rastegorac Vukomanović – mlada srpska pjesnikinja; esejista; pisac i slikar;

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije