Svijet

"ONA STVARA RASKOL" Švajcarski list o Kolindi: Državni vrh Hrvatske umanjuje značaj progona Srba

U Hrvatskoj, koja je članica EU, sve više se događaju napadi na Srbe, a državni vrh umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine, piše švajcarski list Tages ancajger u članku o situaciji u Hrvatskoj.

"ONA STVARA RASKOL" Švajcarski list o Kolindi: Državni vrh Hrvatske umanjuje značaj progona Srba
FOTO: DARIO ANDRIŠEK/TANJUG

List citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe pomenuo riječ “terorizam” i upozorio na “kulturu nasilja” u hrvatskom društvu.

Tages ancajger podsjeća na nekoliko napada na Srbe u Hrvatskoj, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na ugostitelja koji je odbio da pusti pjesme Marka Perkovića Tompsona koji u svojim pjesmama širi desničarske stavove.

List navodi da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju, prenosi portal Indeks.

Naročito je problematično ćutanje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je, kada je konačno upitana za napade na Srbe, izjavila za HRT “da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podjele u društvu” – piše list.

U tekstu se dodaje da Kitarovićeva želi da bude ponovo izabrana na funkciju predsjednika i zato se umiljava nacionalistima, što i dovodi do raskola u hrvatskom narodu.

List navodi da se u hrvatskoj javnosti često može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter koncentracionog logora Jasenovac, kao i cijele NDH.

– Kada je pak poslanik srpske manjine Milorad Pupovac situaciju u Hrvatskoj uporedio sa onom u NDH, premijer Andrej Plenković je to okarakterisao neprimjerenim i osudio, a Kitarovićeva je još oštrije napala Pupovca – piše Tages ancajger.

U tekstu se ističe da rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah i navodi se još primjera napada na Srbe, poput potjere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

– Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici služe mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima – piše list.

Tages ancajger konstatuje da je, s obzirom na talas nasilja u Hrvatskoj, šokantno neoglašavanje visokopozicioniranih političara EU, te navodi kao smiješnu izjavu budućeg predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je Hrvatsku opisala kao “uzor drugim zemljama”.