Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ONA STVARA RASKOL” Švajcarski list o Kolindi: Državni vrh Hrvatske umanjuje značaj progona Srba

Svijet
Autor:

Foto: Dario Andrišek/Tanjug

U Hrvatskoj, koja je članica EU, sve više se događaju napadi na Srbe, a državni vrh umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine, piše švajcarski list Tages ancajger u članku o situaciji u Hrvatskoj.

List citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe pomenuo riječ “terorizam” i upozorio na “kulturu nasilja” u hrvatskom društvu.

Tages ancajger podsjeća na nekoliko napada na Srbe u Hrvatskoj, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na ugostitelja koji je odbio da pusti pjesme Marka Perkovića Tompsona koji u svojim pjesmama širi desničarske stavove.

List navodi da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju, prenosi portal Indeks.

– Naročito je problematično ćutanje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je, kada je konačno upitana za napade na Srbe, izjavila za HRT “da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podjele u društvu” – piše list.

U tekstu se dodaje da Kitarovićeva želi da bude ponovo izabrana na funkciju predsjednika i zato se umiljava nacionalistima, što i dovodi do raskola u hrvatskom narodu.

List navodi da se u hrvatskoj javnosti često može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter koncentracionog logora Jasenovac, kao i cijele NDH.

– Kada je pak poslanik srpske manjine Milorad Pupovac situaciju u Hrvatskoj uporedio sa onom u NDH, premijer Andrej Plenković je to okarakterisao neprimjerenim i osudio, a Kitarovićeva je još oštrije napala Pupovca – piše Tages ancajger.

U tekstu se ističe da rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah i navodi se još primjera napada na Srbe, poput potjere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

– Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici služe mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima – piše list.

Tages ancajger konstatuje da je, s obzirom na talas nasilja u Hrvatskoj, šokantno neoglašavanje visokopozicioniranih političara EU, te navodi kao smiješnu izjavu budućeg predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je Hrvatsku opisala kao “uzor drugim zemljama”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO