Magazin

One su kraljice plavog prostranstva: 3 ženska imena koja znače "more"

Ukoliko ste zaljubljeni u more i uživate u tom plavetnilu, ova ženska imena su prava "morska" i imaju dodatno lijepa značenja.

Djevojčica na plaži
FOTO: FREEPIK

Ako ste neko ko voli more, uživa da sluša talase, da pliva i impresionirani ste snagom vode, kao i plavetnilom koje se spaja sa nebom i u koje svakog dana uranja Sunce, možda će vas baš more inspirisati da date ime svojoj djevojčici.

Roditelji sve češće daju djeci imena koja ukazuju na kontakt sa prirodom, pa tako imamo Rosu (jutarnja rosa), Cvetu, Taru (reka i planina), Sunčicu itd.

Pročitajte još

Donosimo vam 3 ženska imena koja su povezana sa morem, ali imaju i dodatna duboka i prelijepa značenja:

Daria – ovo ime na persijskom jeziku znači “more”. Pored toga. Daria ima simboliku kao ona koja je “nadarena”; “najljepši dar”; “poklon sa neba”… U Srbiji je popularnija varijanta imena sa j – Darija.

Doris – Zapadno ime Doris. Potiče iz grčkog “Doros”, u vezi sa Doridom, helenskom boginjom mora, pa se smatra da je ona “morska kraljica”, a izvornog porijekla iz “doron” znači “dar, poklon”.

Adriana – Potiče od od ilirske riječi “adur” koja znači “more” i “voda”. Prema latinskom porijeklu polazi od “H(A)drianus”, što znači stanovnik “Adrije”, ili je nastalo po istoimenom rimskom imperatoru Publius Aelius Hadrianusu koji je vladao u 2. vijeku i čija je porodica bila porijeklom iz “Hadrije” (Adrije), mjesta na obali Jadranskog mora po kome je ono nazvano “Mare Adriaticum”.

Kćerka poznate srpske glumice Mirke Vasiljević zove se Adriana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu