Politika

"Oni koji izbjegavaju da podrže srpskog člana Predsjedništva, rade protiv Srpske" Kovačević poručio da je Dodik poslao zahtjev za održavanje posebne sjednice NSRS

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da je Milorad Dodik poslao zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske jer je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH, te naveo da će se na dnevnom redu tog zasjedanja parlamenta Srpske naći pet tačaka dnevnog reda.

"Oni koji izbjegavaju da podrže srpskog člana Predsjedništva, rade protiv Srpske" Kovačević poručio da je Dodik poslao zahtjev za održavanje posebne sjednice NSRS
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Riječ je o odlukama usvojenim bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 31. marta, koje Dodik u skladu sa Ustavom smatra štetnim po vitalne interese Srpske.

Kovačević je naveo da je, između ostalog, riječ o saradnji CIK-a BiH sa nekim organizacijama i zemljama, te da vlast Srpske smatra da CIK ima nezakonit i nelegitiman sastav, koji manipulativnim radnjama želi da utiče na izborni rezultat.

– Takvom CIK-u ne namjeravamo da damo bilo kakvu podršku jer je izabran mimo volje građana Srpske – rekao je Kovačević i podsjetio da se posebna sjednica, koju je zatražio Dodik, odnosi i na oblast obrazovanja gdje potpunu nadležnost ima Srpska.

On je za ATV rekao da u svakom slučaju preglasavanja srpskog člana Predsjedništva konačnu odluku i riječ daje Narodna skupština Srpske.

Pročitajte još

Kovačević je rekao da oni koji bilo kako izbjegavaju da podrže srpskog člana Predsjedništva BiH rade direktno protiv Srpske i volje njenih građana.

“Time staju na stranu ostala dva člana Predsjedništva”, naglasio je Kovačević.

On je ocijenio da je Predsjedništvo jedino nadležno da odlučuje o situaciji u Ukrajini, te da ono na tom planu nije usvojilo bilo kakav stav zbog čega diplomatski predstavnici BiH ne treba da se priklanjaju bilo kojoj strani u sukobu.

On je rekao da se u vezi s tim posebno loše ponaša i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, čime se želi potpuno obespraviti Srpska.

– Milorad Dodik u tom smislu i slično nema problem da Skupštini Srpske kaže da je ona iznad bilo koje institucije u BiH – rekao je Kovačević.

On je dodao da vlast Srpske ima loša iskustva sa opozicijom u Republici, koja je ranije napuštala sjednice kada se radilo o vitalnim interesima Republike.

– Time su direktno stajali na stranu drugih članova Predsjedništva i davali im legitimitet da preglasavaju Dodika i sve građane Srpske, što će ljudi znati da ocijene na predstojećim izborima – rekao je Kovačević.

On je pozvao sve parlamentarne partije u Skupštini Srpske da na predstojećoj posebnoj sjednici o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa Srpske glasaju za Republiku.

– Time Srpsku neće niko da ugrožava, preglasava i obespravljuje – rekao je Kovačević.

Kada je riječ o predstojećim izborima u Srbiji, Kovačević je istakao da se očekuje ubjedljiva pobjeda Aleksandra Vučića i SNS-a.

– Podržavamo stabilnost Srbije što je nama u Srpskoj jako bitno – rekao je Kovačević i dodao da Srpska, koja pretenduje da očuva svoj status i nadležnosti u okviru BiH, ima i imaće dobre ekonomske pokazatelje.

Prihvati notifikacije