Biznis

Oni mogu automobil otplatiti u 3 rate, ali to ih ne interesuje: Zašto se sve više vozila uzima na lizing?

Svako treće novo vozilo na putevima u Srbiji uzeto je na lizing. Kupac takvog automobila je uglavnom, mlađi muškarac, koji radi u IT industriji i otplati vozilo gotovo po pravilu u tri rate.

sajam automobila delta planet
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Objasnio je to Ivan Jauković, predsednik UO Asocijacije lizing kompanija Srbije, odgovarajući na pitanja “Blic Biznisa”.

Jauković kaže da trendovi ukazuju na promjenu odnosa prema vlasništvu.

 – Nekada je bilo važno posjedovati automobil na lično ime i to vozilo se, u neku ruku, prenosilo iz generacije u generacju. Danas mladima nije važno šta im piše u saobraćajnoj dozvoli, ali im je bitno da iskoriste sve prednosti tržišta – kaže Jauković.

Lizing im, u nekim situacijama, pruža potpuno servisiranje vozila, mogućnost zamjene vozila u određenom periodu i prilagođavanje rate u skladu sa mogućnostima, te se ona može otplaćivati mesečno, godišnje ili na neki drugi način.

Pročitajte još

Boris Stević, član UO ove asocijacije, istakao je da bi ukidanje PDV-a na kamatu u Srbiji učinilo lizing još atraktivnijim kod nabavke novih i polovnih putničkih vozila.

Ovakvo rešenje omogućilo bi većem broju građana i privrednim subjektima da obezbijede novija vozila i pozitivno utiču na smanjenje nivoa zagađenja. Na ovaj način unaprijedili bismo sadašnji prosek starosti vozila u Srbiji, koji je 17,5 godina, dok je prosječna starost vozila u Evropskoj uniji 12 godina – rekao je Stević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu