Svijet

"Ono što imamo nije dovoljno da pobijedimo Putina" Zelenski u Tirani iznio prijedlog da Ukrajina i balkanske zemlje zajedno proizvode municiju

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski predložio je danas na Samitu u Tirani da se oformi poseban forum za odbrambenu industriju između Ukrajine i zemalja Balkana, i iznio predlog o zajedničkoj proizvodnji municije.

Volodimir Zelenski
FOTO: HOLLIE ADAMS / POOL/EPA

Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobedimo Putina. Vidimo probleme u snabdjevanju municijom, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama – rekao je Zelenski, dodajući da bezbjednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju.

On je istakao da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu dio evropske i evroatlantske zajednice.

Pročitajte još

– Smatramo da poštovanje svakog naroda i pravo na bezbjednost treba da budu univerzalni principi. Do toga se može doći kroz saradnju. Smatramo da svaka zemlja u Evropi koja održava principe evropske zajednice i želi da postane članica, zaslužuje punopravno članstvo u EU – rekao je Zelenski.

Zelenski se tokom svog obraćanja zahvalio domaćinu Samita, albanskom premijeru Ediju Rami na podršci Albanije Kijevu.

– Zahvaljujem premijeru Rami na ličnoj podršci, kao i na podršci cijele zemlje. Cenim gostoprimstvo i priliku da razgovaramo o tome kako da osnažimo cijelu Evropu. Sada se određuje put kojim će Evropa ići u narednim generacijama – rekao je Zelenski i dodao da je za sve slobodne zemlje važno da režim ruskog predsjednika Vladimira Putina izgubi.

U Skoplju počeo sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima SAD-a i EU-a
FOTO: ABDULA BERISHA/ANADOLIJA

Albanski premijer Rama je istakao da je Albanija ”duboko počastvovana” što je Zelenski doputovao u Tiranu.

– To je rat koji nije izabrala Ukrajina, niti zajednica naroda, on je nastao iz starog imperijalističkog sna – rekao je Rama.

Istakao je da je prisustvo Zelenskog u Tirani znak da Putin nije potisnuo volju ukrajinskog naroda da bude slobodan.

– Putin je želio da Ukrajinu zbriše s mape za nekoliko dana, ali ona je danas prisutnija više nego ikad – rekao je Rama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije