Politika

"Ono što smo vidjeli je dobro za sve narode u BiH" Plenković nakon sastanka s Čovićem istakao da podržava namjere Šmita

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ RH Andrej Plenković danas je u Mostaru nakon sastanka s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem kazao da Hrvatska, prema ono što je vidio, podržava namjeru Kristijana Šmita, kojeg kao visokog predstavnika u BiH ne priznaje Srpska, da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

"Ono što smo vidjeli je dobro za sve narode u BiH" Plenković nakon sastanka s Čovićem istakao da podržava namjere Šmita
FOTO: SRNA

Želimo da opšta atmosfera pred izbore bude što mirnija, da bude demokratska debata i rasprava. Žao nam je što u procesu prije nije postignut dogovor o reformi izbornog zakona. Smatrali smo da je dijalog unutar BiH najbolji način da se dođe do prihvatljivih rješenja, koji će zadržati i duh Dejtonskog sporazuma i Vašingtonskog sporazuma. Nažalost, do toga nije došlo. Nisu uspjeli pregovori koje su podržavali EU i SAD – rekao je.

Plenković je danas kazao da sada vidi, kako je rekao “dosta “razotkrivajuće reakcije stranaka”, posebno iz bošnjačkog djela na Šmita. To po meni dosta govori. Mi smatramo da je, prema onome što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH. Dobar i koristan i prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima BiH. Jedan takav potez bi vodio ka kvalitetnim funkcinisanje i formiranju izvršne vlasti nakon izbora – rekao je.

Hrvatski premijer je u Mostaru kazao da je njegovoj državi u interesu stabilna, demokratska i uključiva BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni prema najmalobrojniji. To je konstantna naše politike, na tome radimo i za to se zalažemo. To smo rekli svima, i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima. To radimo kao prijatelj, susjed koji želi da se BiH razvija – dodao je.

Pročitajte još

On je kazao da je visoki predstavnik nedavno koristio bonska ovlaštenja, ali da nije vidio pretjerana protivljenja. Što se tiče sadržaja, to zna detaljno samo on. Ali ono što smo vidjeli, vidjeli smo da je riječ o konstruktivnom prijedlogu – rekao je o Šmitovom nacrtu.

Plenković je kazao i da “Hrvatska želi, što bi se reklo, uzeti BiH pod ruku i voditi je na putu ka EU”. Hrvati žele vratiti dobre odnose s Bošnjacima na nivou Federacije BiH. Samo povjerenje između Hrvata I Bošnjaka, među političkim stranakama što je preduslov za sve ostalo, će voditi kvalitetnom funkcioniranju FBiH i Bosne i Hercegovine – dodao je.

Premijer Hrvatske je kazao da je sve vrijeme “dizala temu” BiH kao cijele države na putu ka EU. Niko je nije dizao više od Hrvatske, na korist BiH. Ja osobno sjedim u Evropskom savjetu šest godina. Pitajte tamo je li se iko zalagao za BiH koliko to kontinuirano radi Hrvatska, pri tome insistiramo na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Mostar je bio fusnota u politološkm knjigama i nakon 12 godina su održani izbori i grad funkcionira. Isto se namjeravalo nastaviti i za izbore u oktobru ove godine. To je nastavak procesa. Šmit ima vrlo uravnotežen prjedlog, legitimno predstavljanje i zastupanje na oba nivoa vlati. To je minimum minimuma da zemlja funkcioniše. Kao i po pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što ide u koristi i Bošnjaka i Hrvata, kao i svih ostalih procesa –  dodao je, piše Kliks.

Prihvati notifikacije