Politika

OPADA EUFORIJA Građani Republike Srpske ne podržavaju ulazak BiH u Evropsku uniju

Ako bi sutra bio referendum, 56,5 odsto ispitanih građana BiH glasalo bi za ulazak u Evropsku unuju, pokazalo je istraživanje Direkcije za evropke integracije BiH koje je provedeno od 14. marta do 4. aprila na uzorku od 1.200 građana.

OPADA EUFORIJA Građani Republike Srpske ne podržavaju ulazak BiH u Evropsku uniju
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tako je nastavljen trend pada podrške građana BiH članstvu u EU, jer je taj procenat 2016. bio čak 76 odsto, a godinu dana kasnije 69 procenata.

Aktuelni procenat od 56,5 odsto podrške Briselu je takav zahvaljujući stavovima građana u Federaciji, gdje 70,6 odsto podržava članstvo, kao i stanovnicima Brčko distrikta gdje je podrška 75,5 odsto. Istovremeno, samo 30,3 odsto ispitanika u Republici Srpskoj glasalo bi na referendumu za ulazak BiH u EU, dok bi protiv bilo 29,3 procenata. Takođe, 16,2 odsto građana Srpske ne bi ni glasalo na referendumu, dok više od 24 odsto anketiranih ne zna ili ne želi da odgovori na pitanje.

Najviše onih koji podržavaju EU smatra da bi na taj način došlo do unapređenja infrastrukture, dok su protivnicima prvi argumenti veći troškovi života i poreza. Građani u BiH pokazali su i neznanje o trenutoj fazi evropskih integracija BiH. Posmatrajući cijelu BiH, 40 odsto anketiranih smatra da BiH pregovara o članstvu, dok je tačan odgovor da je BiH predala zahtjev za članstvo u EU, dalo 36,4 odsto građana.

Foto Direkcija za evropske integracije
Foto Direkcija za evropske integracije

Kada je u pitanju budućnost Unije, više od 27 odsto građana smatra da će nastaviti sa proširenjem, dok 24,8 odsto vjeruje da će EU doživjeti blokovsku podjelu.

Građani BiH se o pitanju evropskih integracije ubjedljivo najviše informišu putem televizije, a u porastu je korištenje interneta za te potrebe. Na pitanje kada će BiH ući u EU, najviše građana je odgovorilo da će to biti za najviše 15 godina. U RS postoji šest procenata onih koji vjeruju da BiH nikada neće postati članica.