Politika

OPASAN SVJEDOK Ubica strahuje za život, Herenda i dalje pod zaštitom Holandije

Holandske vlasti uvažile su molbu zloglasnog ubice iz bošnjačke paravojne formacije “Ševe” Nedžada Herende da zbog bezbjednosnih razloga ne bude izručen BiH.

OPASAN SVJEDOK Ubica strahuje za život, Herenda i dalje pod zaštitom Holandije
FOTO: FOTO: ARHIVSKA FOTOGRAFIJA/CASOPIS.INFO
Nedžad Herenda

Time je, praktično, potvrđeno pisanje “EuroBlica” koji je prije skoro godinu i po dana prvi objavio da se Herenda već duže od dvije decenije nalazi pod zaštitom holandske države zbog “dila” koji je sklopio s nekadašnjom glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte.

Pravosudni organi Holandije zvanično su, prije tri dana, obavijestili Ministarstvo pravde BiH da odbijaju molbu za izručenje u BiH Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne “Ševe”.

Podsjećamo, još početkom decembra 2016. godine objavili smo da se egzekutor “Ševa” od 1997. krije u holandskom gradu Groningenu, gdje kao taksista radi pod lažnim imenom i sa izmijenjenim fizičkim izgledom.

Izvori iz MUP RS tada su nam otkrili da su predstavnici pojedinih tužilaštava iz Federacije BiH prije nekoliko godina odlazili u Holandiju i tajno se sastajali s Herendom kako bi od njega dobili informacije o ubistvu nekadašnjeg zamjenika šefa AID Nedžada Ugljena, kao i drugim neriješenim političkim ubistvima u FBiH.

Osim ubistva Ugljena, Herenda se dovodio u vezu i sa pokušajem atentata na bošnjačkog ratnog generala Sefera Halilovića, kao i sa brojnim ratnim zločinima koje su “Ševe” počinile u Sarajevu. Od sigurnog procesuiranja u BiH Herendu je spasao Haški tribunal, odnosno njegova bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte, koja je tom notornom ubici 1999. godine obezbijedila status zaštićenog svjedoka u predmetu koji se pripremao protiv Alije Izetbegovića – ističu naši izvori.

Oni dodaju da se Izetbegovićevom smrću ništa nije promijenilo u statusu Herende koji uživa zaštitu Holandije i pod lažnim imenom i izmijenjenim fizičkim izgledom živi u Groningenu.

– Pojedini sarajevski portali prije nekoliko godina objavili su “svježu” fotografiju Nedžada Herende, potpuno sijedog i zaraslog u bradu. Iako su se prošle godine pojavile spekulacije da bi Herenda ipak mogao da se pojavi pred pravosuđem BiH i svjedoči o zločinima “Ševa”, on je na kraju to odbio, pravdajući se strahom da će ga u Sarajevu ubiti jer mnogo toga zna o umiješanosti bošnjačkog ratnog vojnog i političkog rukovodstva u navedene zločine – ističu naši sagovornici.

Poznati tuzlanski advokat Faruk Balijagić, koji je u aprilu prošle godine za “EuroBlic” predvidio upravo ovakav epilog slučaja “Herenda”, odnosno da zloglasnog egzekutora “Ševa”, kako je tada poručio, holandske vlasti nikad neće izručiti BiH, kaže da nije iznenađen potvrdom njegovog “proročanstva”.

– Zašto nadležno tužilaštvo u Sarajevu nije tražilo Herendino hapšenje i procesuiranje odmah nakon završetka rata, iako se i tada znalo da je on lično likvidirao osmoricu zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku u aprilu 1992. godine? Zato što bi, osim tog zločina, Herenda morao da odgovara i za ubistva političkih neistomišljenika SDA, kao i pokušaj atentata na Sefera Halilovića u kojem su stradali Halilovićeva žena i njen brat. Herenda je previše opasan svjedok za brojne bivše i sadašnje bošnjačke političare od kojih se neki i danas nalaze na najvišim funkcijama – tvrdi Balijagić.

Lista zločina

U izjavi koju je dao istražiocima bošnjačke policije nakon što je privođen zbog sumnje da je učestvovao u atentatu na Nedžada Ugljena u septembru 1996, Herenda je priznao da je lično ubio osam zarobljenih rezervista JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

On se takođe sumnjiči da je u Sarajevu 1995. ubio jednog francuskog pripadnika mirovne misije UN, a takođe je otkrio da su snajperisti “Ševa” u maju 1993. likvidirali sarajevske “Romea i Juliju”, Boška Brkića i Admiru Ismić.