Politika

"Opasna igra može da nas dovede do DUŽNIČKOG ROPSTVA" Pekićeva poručila da nesposobna vlast samo zna da zadužuje

Poslanica PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić, upozorava da raste javni dug BiH, dok se država samo zadužuje, a zajedničke institucije povećavaju rashode.

"Opasna igra može da nas dovede do DUŽNIČKOG ROPSTVA" Pekićeva poručila da nesposobna vlast samo zna da zadužuje
FOTO: PDP

Javni dug u BiH je u 2020. godini povećan za 943 miliona KM. U godini kada imamo sve negativne pokazatelje, od pada ekonomske aktivnosti, preko pada BDP, pada prihoda od PDV, jedino što je raslo jeste zaduženje – rekla je Pekićeva.

Pekićeva ističe da se dugovi gomilaju godinama i da je trenutno zaduženje na svim nivoima – od opštinskih preko entiteskih do nivoa zajedničkih institucija – dostigao 12 milijardi KM.

– U tom ukupnom dugu nije prikazan dug javnih preduzeća, što znači da je dug zapravo mnogo veći – kaže Pekićеva.

Ona kaže da je očigledno da je vlast sposobna samo da zadužuje, što je opasna igra, kada se uzme u obzir koliko je slaba privreda, što može da nas dovede do dužničkog ropstva.

– O tome pričamo godinama, a 2020. godina je pokazala svu slabost u BiH i sve što je vlast činila, odnosno nije činila da se stanje popravi – kaže Pekićeva.

Ona dodaje da nesposobnost vlasti najbolje ilustruje i činjenica da građani moraju da plaćaju i penale za ona sredsta za koja se vlast zadužila, a nisu utrošena.

– Za 2020. godinu trebamo platiti 4 miliona KM penala, dok je to u 2019. bilo 7 miliona. Znači, za dvije godine mi plaćamo 11 miliona KM penala samo zato što vlast nije imala jasan plan i nije znala čak ni kako da utroši sredstva koja je uzela od međunarodnih kreditora – rekla je Pekićeva.

Dalje ističe da jedina zaduženja koja sebi možemo priuštiti jesu ona za ekonomske investicione projekte od kojih se u budućem vremenu može očekivati nova vrijednost od koje se mogu vraćati dugovi.

– Umjesto toga, raste javni dug, ali raste i budžet zajedničkih institucija BiH koji služi za rashode. U protekloj godini, koja je sama po sebi bila teška i izazovna, sredstva iz budžeta zajedničkih institucija iskorištena su i za kupovinu novih automobila, namještaja i drugih nepotrebnih izdataka. U ovoj godini, pored već uzetih manjih kredita, vlast je zatražila i novih 500 KM miliona kredita od MMF, od čega pola dolazi bez ikakvih uslova, a na drugu polovinu se čeka nakon što budu ispunjeni određeni politički uslovi. Bojim se da ćemo ponovo doći u sličnu situaciju kao kada je ‘akcizna koalicija’ usvojila više akcize na gorivo da bi se mogli vraćati krediti. Možemo u doglednom periodu očekivati i rast poreza, a što, naravno, plaćamo svi mi, a nesposobna vlast samo zna da zadužuje – zaključuje Pekićeva.

Prihvati notifikacije