Politika

OPASNO PO DEVET OPŠTINA Crnadak: Ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj granici BiH

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodiće od 16. septembra u Beču delegaciju BiH na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) te ponovo ukazati da je BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice.

OPASNO PO DEVET OPŠTINA Crnadak: Ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj granici BiH
Foto: Tanjug

Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj granici BiH – rekao je Crnadak i dodao da na ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti u BiH te da će sutra razgovarati s načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom, a u utorak i s ministarkom ekologije RS Srebrenkom Golić.

Podsjetio je da je na Generalnoj konferenciji IAEA i 2015. godine ukazao na problem vezan uz Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da vjeruje da će ovaj snažan pritisak dovesti do toga da Hrvatska preispita i druga rješenja, osim Trgovske gore.

Potvrdio je da se s Hrvatskom vode razgovori o ovom pitanju te da konačnog stava još nema.

Scroll Up