Magazin

Opasnosti koje ima vodica za ispiranje usta: Istraživanje pokazalo da može biti uzrok povišenog pritiska

Vodite računa o zdravlju, a u sklopu toga nikako ne zaboravljate i na higijenu usne šupljine. Ako je vodica za ispiranje usta kod vas u svakodnevnoj upotrebi, trebali biste ipak razmisliti o toj navici.

Opasnosti koje ima vodica za ispiranje usta: Istraživanje pokazalo da može biti uzrok povišenog pritiska
FOTO: MARIOLAB/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korištenje nekih vodica za ispiranje usta može uzrokovati povišen krvni pritisak.

Poput crijeva, i usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne šupljine pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete narušiti koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje nitrata iz prehrane (uobičajeno ih ima u povrću) u azotni oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog pritiska.

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku supstancu koja se naziva hlorheksidin, koja može uništiti bakterije u usnoj šupljini koje proizvode azotni oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korištenje vodice koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom sedmice bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog ili tzv. gornjeg pritiska, prenosi Avaz.

– Znamo da niko ne može biti dobro bez odgovarajuće količine azotnog oksida u tijelu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne šupljine koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju azotnog oksida.

– Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi – rekao je voditelj studije prof  Nitn Brajan dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo objasniti zašto dvije od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspijevaju lijekovima držati pritisak pod kontrolom.

Prihvati notifikacije