Društvo

OPERATIVCI I NAUČNICI NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU Prate nebo i vode, upozoravaju na opasnost

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske završava projekat unapređenja hidrološkog monitoringa u slivu rijeka Drine i Bosne, čime će biti obezbijeđene informacije o vodostaju i potencijalnim opasnostima koje on može da proizvede, poručio je direktor ovog zavoda Tomislav Šajić sa skupa koji je, povodom Svjetskog dana voda i Svjetskog meteorološkog dana, danas održan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

OPERATIVCI I NAUČNICI NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU Prate nebo i vode, upozoravaju na opasnost
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Oko 100 učesnika, predstavnika akademske i lokalne zajednice, hidroenergetskog sektora, Protivgradne preventive RS, te srednjih strukovnih škola razgovaralo je o izazovima koje donose klimatske promjene i globalno zagađenje.

Između ostalog, potvrđeno je da Protivgradna preventiva RS ove godine završava dio programa koji se odnosi na uspostavljanje radarskog monitoringa u Srpskoj, te da su u toku brojni projekti u oblasti zaštita voda i ranog upozoravanja na opasnost od poplava. Banjalučki Prirodnomatematički fakultet će naučno pratiti i raditi na unapređuju ovih i drugih mjera iz oblasti hidrometeorologije i unapređenja životne sredine.

Na skupu su govorili i pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Miroslav Bojić, direktor Protivgradne preventive Tihomir Dejanović i dekan banjalučkog PMF-a Goran Trbić.