Politika

"OPIPAVA PULS" Stranka za BiH pozvala OHR da smijene Dodika

Zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na temu osporavanja bonskih ovlašćenja i vraćanja nadležnosti entitetima, na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavlja razvlašćivanje države BiH i opasnost visokog rizika po mir i stabilnost – naveli su ovo na pres konferenciji Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

"OPIPAVA PULS" Stranka za BiH pozvala OHR da smijene Dodika
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik stranke Amer Jerlagić naglasio da je sazivanje sjednice NSRS rušenje Ustava BiH i uvlačenje svih političkih partija u novu veliku političku ustavnu krizu.

Želimo da poručimo da stojimo iza svakog poteza visokih predstavnika, a posebno poteza koje je povlačio Pedi Ešdaun, kada su u pitanju dodatne nadležnosti i jačanje institucija BiH. Ustav BiH je to jasno rekao u Članu 3/5 o dodatnim nadležnostima države BiH – rekao je Jerlagić. On je pozvao visokog predstavnika i OHR da pokrenu političku smjenu lidera SNSD Milorada Dodika.

– Bez obzira na to što iza njega nedvojbeno stoje Rusija i Srbija. Jer to je onaj isti čovjek koji je rekao da BiH nije njegova država, a član je njenog Predsjedništva, što je paradoksalno – tvrdi Jerlagić.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Suad Kurtćehajić izjavio je da “Dodik vjerovatno želi da opipava puls i snagu koje imaju ostale partije u oba entiteta, kako će reagovati međunaronda zajednica prije no što prelomi u kojem će pravcu ići”.

Scroll Up