Banjaluka

Oporavak nakon katastrofalne 2014. još traje: Obnavljaju 68 domova OŠTEĆENIH U POPLAVAMA

U Banjaluci će biti izgrađene četiri nove kuće za porodice čiji su domovi uništeni u poplavama prije pet godina, ali i sanirano još 68 domova kako bi se ljudima obezbijedili odgovarajući uslovi stanovanja.

Oporavak nakon katastrofalne 2014. još traje: Obnavljaju 68 domova OŠTEĆENIH U POPLAVAMA
FOTOT. DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA

Riječ je o nastavku Programa za oporavak od poplava- stambeno zbrinjavanje koji finansira Evropska unija u saradnji sa vladama Srpske i Federacije BiH, partnerskim opštinama i gradovima i UNDP-om u BiH.

U majskim poplavama 2014. godine u Banjaluci oštećeno je više od 2.200 domaćinstava i oko 330 privrednih subjekata u 25 mjesnih zajednica. Lazarevo, Derviši, Zalužani, Priječani, Česma samo su neka od stradalih naselja, voda je ušla u kuće, ljudima potpuno uništila podrume, laminat i namještaj i svakom napravila štetu od nekoliko hiljada maraka.

Kroz EU Program za oporavak od poplava (2014-2016) na području Banjaluke su obnovljene 253 stambene jedinice. Pored toga, obnovljeno je i opremljeno 12 škola, dok je 19 banjalučkih firmi dobilo grantove za mala i srednja preduzeća kako bi se ekonomski oporavili. Pomoć za poljoprivrednu proizvodnju dobilo je 26 korisnika – podsjetili su iz UNDP.

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

U okviru UNDP programa trajnog zbrinjavanja žrtava poplava, za šest porodica čiju su imovinu uništila klizišta, sagrađene su kuće u Kuljanima po principu “ključ u ruke”. U ovom, zajedničkom projektu, Grad je obezbijedio zemljište, finansirao izgradnju temelja kuća, te svih potrebnih dozvola i komunalne infrastrukture.

Kako ističu u Gradskoj upravi, na istoj lokaciji ima još slobodne zemlje, gdje bi se eventualno mogle graditi i još četiri najavljene kuće.

U mjesnoj zajednici Lazarevo nadaju se da će i ovaj put za obnovu biti odabrane kuće u njihovom naselju.

– Uvijek je bilo daleko više prijava za sanaciju nego što je raspisano po projektu. Mnoge su poplavljene barake riješene, ljudi su se i sami snalazili ali još ima potrebe za obnovama- rekao je predsjednik savjeta MZ Obrenko Slavnić.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje provodi se inače na području 44 opštine i grada u BiH.

Višemilionska šteta

Poplave iz 2014. godine su u Banjaluci napravile štetu od 74,3 miliona KM. Od te cifre na majske se odnosi 67,4 miliona maraka, od kojih je šteta na imovini građana  21,5 miliona KM. Šteta od bujičnih poplava u avgustu iste godine je procijenjena na 6,94 miliona KM, od čega se 1,8 miliona KM odnosi na štetu pričinjenu domaćinstvima.

 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije