Biznis

OPORAVAK OD KRIZE Zahuktala se fabrička aktivnost u Kini najbrže u 10 godina

Aktivnost u kineskom fabričkom sektoru ubrzala se u novembru najbržim tempom u posljednjih 10 godina, uz oporavak druge najveće svjetske ekonomije na nivo prije pandemije virusa korona, pokazuju rezultati zajedničkog istraživanja kompanija Kajsin i Markit.

OPORAVAK OD KRIZE Zahuktala se fabrička aktivnost u Kini najbrže u 10 godina
FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunavaju Kajsin i Markit, porastao je u novembru na 54,9 poena sa oktobarskih 53,6 boda, ostajući sedmi mjesec zaredom znatno iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada, prenosi Rojters.

Ipak, rastući broj slučajeva Kovida-19 i najnovije mere zatvaranja nekih glavnih kineskih trgovinskih partnera mogli bi da uspore potražnju za kineskim izvozom, koji je do sada bio iznenađujuće otporan, upozorava se u izveštaju.

Najnoviji PMI indeks kineskog fabričkog sektora je najviši od novembra 2010. godine, i dolazi nakon objave zvaničnog vladinog podatka o proizvodnoj aktivnosti u velikim i državnim preduzećima, a prema kojem se proizvodnja u tim kompanijama ubrzala najjače u više od tri godine.

Porast kupovina preko interneta u novembru ukazao je na snažnu tražnju potrošača, što je ojačalo poverenje malih i srednjih preduzeća.

Ekonomski indikatori, počev od trgovine do proizvođačkih cijena, nagovještavaju dalji rast kineskog industrijskog sektora.

– Proizvodnja je nastavila da se oporavlja i ekonomija se sve više vraća u normalu kako iščezavaju uticaji epidemije Kovid-19 u zemlji – napisao je Vang DŽe, viši ekonomista iz Kajsin Insajt Grupe, u napomeni objavljenoj u istraživanju.

Nove izvozne narudžbine su takođe dostigne desetogodišnji rekord, ali je stopa njihovog rasta skromnija od one koju bilježi proizvodnja.

Istraživanje sprovedeno u privatnom sektoru pokazalo je i da su kineske fabrike treći mjesec uzastopno povećale zapošljavanje novih radnika.

Analitičari predviđaju da će kineska privreda ove godine porasti za oko 2,0 procenta, što je najslabije od 1976. godine ali daleko jače ostalih vodećih svjetskih ekonomija.