Politika

OPOZICIJA POZIVA NA PROTESTE Šta će biti ako se promijeni Zakon o lokalnoj samoupravi

Dok se sve više priča o izmjeni Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske kojim bi se smanjila i obezvrijedila ovlaštenja gradonačelnika, opozicija najavaljuje velike proteste tvrdeći da se radi o prekrajanju izborne volje građana.

OPOZICIJA POZIVA NA PROTESTE Šta će biti ako se promijeni Zakon o lokalnoj samoupravi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako još uvek nije objavljeno ništa zvanično, iz mnogo izvora potvrđeno je da vlast u Republici Srpskoj već priprema novi Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim bi se smanjila ovlaštenja načelnicima i gradonačelnicima i moć dala lokalnim parlamentima.

Pročitajte još

Nešto slično lider SNSD, Milorad Dodik je i najavio ranije, u obraćanju nakon izbora. On je u startu isključio mogućnost saradnje sa gradonačelnicima iz opozicije i poručio da bi moglo doći do izmjene nekih zakona i statuta.

– Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane van nadležnosti skupštine promijenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine – rekao je Dodik tada.

S obzirom da skupštinsku većinu u, njemu spornim gradovima, ima, ova izjava se ne čini tako daleko od istine.

Sa druge strane, na saznanje da se priprema nešto slično, opozicija je, očekivano, reagovala burno. Novi gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, je poručio da će, ako se zakon usvoji, pozvati građane na proteste i da će se boriti svim demokratskim sredstvima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Da neko poslije izbora mijenja izbornu volju, to je uništavanje demokratije. Izmjene Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske kojima bi se ograničila ovlaštenja gradonačelnicima nisu prihvatljive i predstavljale bi prekrajanje izborne volje građana. Ako neko bude istrajao na nečemu ovakvom, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će ljude pozvati da izađu na protest – poručio je Stanivuković.

Uz njega je i predsjednik PDP, Branislav Borenović koji je pozvao na razum i najavio da će u slučaju izmjena zakona pozvati i međunarodne institucije da odreaguju u zaštiti demokratije.

Ovim povodom oglasili su se i drugi opozicionari, takođe spremni za proteste.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Za Milorada znam da je ovo početak njegovog kraja, ali se i dalje pitam kako oni koji ga podržavaju ne vide kako daleko je otišao i kako ih nije bar malo sramota? Razmišljam kako će biti lijepo opet biti dio protesta za viši cilj. Ne treba duže, dosta je – poručila je Mirna Savić Banjac iz pokreta Banjaluka zove.

Iako je dnevni red za narednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske već formiran i na njemu nema prijedloga ovog zakona, kako saznajemo postoji mogućnosti da se na sjednici, koja je zakazana za 1. decembar, ove izmjene po hitnom postupku ipak nađu pred poslanicima.

I tako, dok vlast smatra da je sasvim demokratski da skupštinska većina odlučuje o bitnim stvarima, a opozicija da se gradonačelnik i izborna volja mora poštovati, ostaje nam da vidimo šta o tome misle građani. Da li će izaći na proteste na koje poziova opozicija, ili prihvatiti novine u odlučivanju u njihovom gradu ili opštini, ako to toga dođe.

Kovačević: Tražimo rešenje da građani ne trpe

– SNSD je politička stranka koja ima ubjedljivo najveći broj načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj i sigurno je da ne razmišlja o tome kako da umanji njihove nadležnosti – poručio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je isto tako sigurno da se bilo kakve eventualne izmjene zakona koji se tiču nadležnosti i procedura donošenja odluka na nivou lokalnih zajednica odnose na sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a ne samo na Banjaluku ili bilo koju drugu opštinu ili grad u Republici Srpskoj, kako to neki žele maliciozno predstaviti u javnosti.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ono o čemu razmišljamo, poučeni ranijim iskustvima i poteškoćama u funkcionisanju lokalnih zajednica, jeste da je potrebno pronaći rješenje kako da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice, ne trpe građani i ne zaustavlja se razvoj samih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj – pojasnio je Kovačević.