Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PONOVO U AKCIJI Opozicioni poslanici formiraju Antikoruptivni klub

Politika
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Opozicioni narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanuvuković, Zoran Vidić i Nebojša Vukanović, najavili su pokretanje Parlamentranog antikoruptivnog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Nas četvoro poslanika pokrećemo i u ovom sazivu Poslanički antikoruptivi klub koji je postojao i ranije, a mi želimo da nastavimo. Član kluba može biti svako ko želi da se bavi borbom protiv korupcije kroz paralmentararni rad. Moj poziv je upućen narodnim poslanicima sa obe strane da se priključe ukoliko smartaju da ovaj klub može dati rezultate. Živimo u takvoj zemlji gdje sve što gledamo imo veze sa korupcijom – rekla je Trivićeva.

Ona naglašava da korupcije ima u svakom segmentu života od zdravstva, ekonomije, pa sve do obrazovanja.

Ističe da će se rad kluba bazirati na predlaganje određenih zakona, amadmana, ali i određenih inicijativa.

Stanivuković: Srozali su naše društvo

– Pošast koja je najviše pogodila naše društvo jeste ona koja ima najviše veze sa korupcijom ili je na sličan način povezana sa koruptivnim radnjama. Ona je povezana sa koruptivnim radnjam i kada govorimo o zloupotrebi položaja, a to smo vidjeli i kod mnogih ministara koji imaju lažiranu diplomu, kod monogih ministara koji zapošljavaju svoje ljude, djecu, rodbinu, sestriće, kumove… – rekao je Stanivuković.

Foto: Privatna arhiva

On dodaje da su problem i izmišljene javne nabavke, te izmišljeni tenderi koji su, zajdeno sa ostalim radnjama, do tančina srozali naše društvo.

– Danas mi koji smo se istakli kao narodni poslnici koji se bore protiv toga, smatramo da je u redu da se ujedinimo u jedan antikoruptivni poslanički klub i da tako djelujemo. Želimo da se sistemski, kroz zakone borimo protiv ovih pojava kako bi se one smanjile koliko je moguće – rekao je on.

Opozicioni poslanici su, pored zakona o regularnosti i javnosti diploma, spremili još jedan set zakona o kome će opširnije govoriti u oktobru.

Vukanović: Protektorat mafije

– Ova država je pretvorena u protektorat mafije. Nažalost nijedna institucija u ovoj državi ne funkcionište i ne zaovdi red. Mislim prije svega na pravosuđe i jedan od naših glavnih zadataka je da natjeramo institucije da počnu raditi svoj psoao. Mislim da je ključno izvršiti pritisak i na sudije i na inspektor i na policiju i na sve ostale koji su dobro plaćni, a ne rade svoj posao. Da oni rade svoj posao ova država ne bi bila provizorijum jedne porodice – rekao je Vukanović.

Naglašava da imamo dobar zakonodavni okvir koji se ne primjenjuje, te da bi bilo dobro da se u naredne četiri godine usvoje još zakoni o porijeklu imovine, zakoni o sukobu interesa i zakon o lustraciji.

– Bitan je zakon o zašiti zvizdača. Mnogi ljudi se danas boje da prijave korupciju. Prije pola sata sam razgovarao sa bivšim radnikom Uprave za indirekno oporezivanje koji je dobio otkaz jer je progovorio o korupciji – rekao je Vukanović, dodajući da se za četiri godine može puno uraditi ako se institucije natjeraju da rade.

Vidić: Nije cilj progon pojedinaca

Poslanik Vidić kaže da ne može obećati  da će postići rezultate, ali ne može biti siguran ni da neće.

– Cilj ovog kluba nije progon pojedinica i ljudi, već je cilj raskidanje sa lošim pojavama u društvu koje dovodi do kroupcije. Nažalost, naše društvo ima potrebu za postojanjem ovakovg kluba, a nas četvoro smo privi istupili u ovom sazivu i pozivamo i ostale kolega da se pridruže – rekao je Vidić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO