Banjaluka

Oprema stara dvije decenije zadaje muke u sali 33: Rad odbornika otežan, upitna i validnost donesenih odluka

Osim političkih nesuglasica i konflikta, skupštinsku salu u Banjaluci karakteriše i dvije decenije stara oprema, koja otežava održavanje diskusija odbornika.

Oprema stara dvije decenije zadaje muke u sali 33: Rad odbornika otežan, upitna i validnost donesenih odluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Probleme pravi i prilikom glasanja, što za posljedicu ima validnost pojedinih donesenih odluka.

Pokazatelj neulaganja i zanemarivanje počasti modernizacije, koja bi olakšala rad odbornicima, jesu i posljednje dvije sjednice, na kojoj su odbornici zamoljeni da ne “cimaju” mikrofone, jer bi to moglo dovesti  “do pada sistema”.

Poteškoće

Naime, pored mikrofona, iznad kojih konstantno stoji mogućnost prestanka s radom, upitan je i rad tastera za prijavu odbornika kada žele da govore, da postave pitanje na aktuelnom času, a otežano je i glasanje.

To potvrđuju i odbornici, koji sa svakim novim zasijedanjem nailaze na iste probleme. I tako godinama. Iako su saglasni da u trenutnoj situaciji s kojom se Grad suočava, sanacija zastarjele opreme nije prioritet, ističu da bi, ukoliko se stvore uslovi za to, nova oprema i te kako olakšala njihov rad.

Pročitajte još

– Oprema je dotrajala, vrijeme je da se promijeni, jer bi nova i modernija olakšala naš rad. Mikrofoni su iz “srednjeg vijeka”, ali pored toga što nemaju mogućnost snimanja, ne prestavljaju toliki problem, jer je sala mala, pa se čujemo svi jasno. Veći problem od mikrofona su tasteri za glasanje, što dokazuje nesporazum sa sjednice kada je bio u toku izbor za člana komisije. Naime, pojedini odbornici su se požalili rekavši da njihovi glasovi nisu registrovani – kazao je odbornik SNSD, Marinko Umičević.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da je to samo jedna od opomena do kakvih problema može doći ukoliko se nastavi raditi u takvim uslovima.

Digitalizacija

Smatra da bi trebali krenuti u korak s modernizacijom i kada su skupštinski materijali u pitanju, jer bi to olakšalo rad odbornicima, ali i donijelo nove uštede.

Pročitajte još

– Papiri koje nosimo su preteški i nepraktični za rad, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir posljednju sjednicu, na kojoj je bilo 85 tačaka za razmatranje. Skupštini grada je potreban potpuno nov sistem rada; ipak je ovo 21. vijek. Prelazak na digitalni način rada bi, prije svega, donio nove uštede, jer se za svako novo zasijedanje štampa mnogo papira, a s druge strane bi olakšao rad odbornicima – kazao je Umičević i naglasio da neulaganje u salu u kojoj se donose odluke od  velike važnosti narušava ugled najvećeg grada Srpske.

Finansije

Da bi nove promjene olakšale odvijanje sjednica uvjeren je i odbornik PDP, Jovo Savanović.

Ipak, dok se ne ostvari finansijska mogućnost za tehnološke promjene, on ističe da im poštenje i iskrenost mogu poslužiti kao zastarjela i savremena “oprema” prilikom donošenja odluka.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Zastarjelost opreme nerijetko dovodi do problema. Pomjeranjem mikrofona često se dešavaju prekidi u komunikaciji, a još veći problem dolazi prilikom glasanja, što dovodi u pitanje validnost pojedinih važnih odluka. Ipak, iako oprema nije savremena, poštenje i ljudskost, dok se ne ostvari mogućnost ulaganja u tehnologiju, mogu poslužiti kao dobra zamjena za nesmetano odvijanje sjednica i pravilno donošenje odluka. Ako manipulacija tu umiješa svoje prste, ni najsavremenija oprema ne može biti od pomoći – kazao je Savanović.

Prioriteti

Iako kaže da modernizacija u ovom trenutku nije prioritet, odbornik Narodnog pokreta “Banjaluka zove”, Saša Lazić, naglašava da je “protiv potcjenjivanja Gradskog parlamenta”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kao prvo, potrebno je pronaći modalitet da bi se sjednica odvijala u normalnim uslovima. Sa opremom ima problema, to je činjenica, na Skupštini ne mogu napraviti razliku kada neko priča sa ili bez mikrofona. Ipak, ne bih prilagođavanje tehnologiji opisao kao prioritet u ovim vremenima. Neka takve promjene dođu kada se stvore uslovi za to – kazao je Lazić.

Korak po korak

Da se radi o veoma zastarjeloj opremi, potvrđuju i informacije koje smo dobili iz Grada. Naime, oprema u sali 33, u kojoj se održavaju sjednice Skupštine grada, ove godine “proslavlja” dvadeseti rođendan. Kazali su da je uređenje sale planirano prošle godine, ali da je situacija s virusom korona pomrsila konce, te ostavila da taj problem, za sada, lebdi u vazduhu.

Ipak, nedavno su poručili da bi rad Skupštine grada postepeno trebao ulaziti u eru digitalizacije, a prvi korak ka tome će biti ostavljanje gomile papira skupštinskog materijala u prošlosti. To će to značiti da će odbornici, za najkasnije četiri mjeseca, početi koristiti aplikaciju na kojoj će imati sve skupštinske materijale, dok bi građanima ta aplikacija trebala biti dostupna tek dogodine.

Prihvati notifikacije