Društvo

OPREZ, SMANJENA VIDLJIVOST Kolovozi mokri i klizavi, mogući i odroni

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) saobraćaj se odvija po vlažnim i klizavim kolovozima, dok je u kotlinama i višim predjelima vidljivost mjestimično smanjena zbog niske oblačnosti.

OPREZ, SMANJENA VIDLJIVOST Kolovozi mokri i klizavi, mogući i odroni
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Auto-moto saveza (AMS) Srpske ističu da je oprez potreban i na dionicama u usjecima zbog učestalih odrona.

Zbog održavanja Svjetskog prevenstava u raftingu “Banjaluka-Foča 2022” od 11.00 časova do ponoći biće obustavljen saobraćaj u kanjonu “Tijesno” na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka.

Za vrijeme obustave saobraćaj će biti preusmjeren na putni pravac Banjaluka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Do povremene obustave saobraćaja, zbog deminiranja, dolaziće i na magistralnom putu Šamac-Grebnice, na lokalitetu Grebnice-Tišina, od 8.00 do 14.00 časova. Obustave će biti u intervalima od 30 minuta i 15 minuta propuštanja saobraćaja.

Obustava saobraćaja zbog radova na snazi je na magistralnom putu Lamovita-Ivanjska, od Verića do Ivanjske. Vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu, lokalnim putem Lamovita-Bistrica-Ivanjska.

Pročitajte još

Izmjene u odvijanju saobraćaja su i na magistralnim putnim pravcima Prijedor-Kozarac, Derventa-Žirovina, Bijeljina-Ugljevička Obrijež, Čelinac-Kotor Varoš, Rudanka-Doboj i Foča-Goražde, u mjestu Filipovići.

Zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja iznad 10 tona po osovini, na mostu Kralja Aleksandra, preko rijeke Lim, na dionici magistralnog puta granica Brodar-Rudo, granica Republike Srpske i Srbije, a za ostala vozila brzina kretanja preko mosta ograničena je na 20 kilometara na čas.

Na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje, zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Usporeno se zbog radova saobraća regionalnim putnim pravcima Teslić dva-Teslić tri-Podjezera, Čelinac-Ukrina, Srbac-Gornja Vijaka-Razboj, Razboj-Tedin Han i Tedin Han-Teslić, Bistrica-Podgrab, Šipovo-Novo Selo, Jezero-Šipovo i Ukrina-Gornja Vijaka, gdje je aktivirano klizište.

Na regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Zabrana saobraćaja ne odnosi na vozila Rudnika i Termoelektrane Ugljevik.

Do povremenih obustava saobraćaja, zbog demineranja, dolazi na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, grad Derventa, u vremenu od 8.00 do 15.00 časova.

Vangabaritni prevoz kreće se putnim pravcima: Gacko-Nevesinje-granični prelaz Bakračuša, Ledenice-Crkvine-Šamac, Podvrsnik-LJubinje-Trebinje-granični prelaz Klobuk, granični prelaz Deleuša-Bileća-Trnovo-Bogatići-Istočno Sarajevo, Brod-Karuše i Tramošnica-Obudovac-Brčko, pa se vozačima savjetuje da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U FBiH će zbog radova na dionici Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive od danas svaki dan osim nedjelje i praznika na snazi će biti dnevne obustave saobraćaja od 9.00 do 12.15 časova, od 13.15 do 15.00 časova i od 17.00 do 19.00 časova.

Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeravati na alternativne pravce Tasovčići-Tromeđa-Mostar, Tasovčići-Masline-Buna i Tasovčići-Domanovići-Buna.

Zbog sanacije na auto-putu za saobraćaj zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400 metara. Za vrijeme radova saobraća se voznom trakom.

Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici auto-puta Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a u noćnim časova saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BiH na prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša, dok na ostalim zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu