Društvo

OPROŠTAJ OD AMFILOHIJA Episkop Joanikije služio pomen u Cetinjskom manastiru, na bdenju i mandatar Krivokapić

NJegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je prazničnu večernju službu sa petohljebnicom u Cetinjskom manastiru, a nakon večernje služen je pomen kraj odra blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

OPROŠTAJ OD AMFILOHIJA Episkop Joanikije služio pomen u Cetinjskom manastiru, na bdenju i mandatar Krivokapić
FOTO: MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Po blagoslovu vladike Joanikija, sabranima kraj odra obratio se rektor Cetinjske bogoslovije, otac Gojko Perović.

– Lučindan je dan kada slavimo Svetog Luku, a od prije 200 godina slavimo na taj dan i Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca – podsjetio je otac Gojko i dodao da je, trudom mitropolita Amfilohija, kao svetitelj počeo da se proslavlja i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac.

On je rekao da je mitropolit Amfilohije kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva.

– Procvjetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovdje u Crnoj Gori i mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gdje smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. `Čuda smo se nagledali`, kako kaže jedan stih u Svetom Pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na mitropolita Amfilohija – naglasio je rektor Cetinjske bogoslovije.

On je naveo da je mitropolit Amfilohije jedini episkop u Pravoslavnoj crkvi koji je uspio da na jednom mjestu okupi carigradskog i moskovskog patrijarha da osveštaju Hram u Podgorici.

Otac Gojko je rekao da je vladika prethodnih godina govorio kako je sve uspio, ali ne i da izmiri Crnogorce.

– I ko zna kad ćemo to dočekati, ali, ako ćemo ići putem mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira – poručio je otac Gojko.

U toku službe, iz Hercegovine su došli umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Pomenu je prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

– Žrtva koju si podnio je krajnji zalog za izmirenje Crne Gore, a to je podvig kojim si živio. Toj žrtvi se poklanja narod kome si dao sve što si imao – naveo je Krivokapić.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona, a biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici. 

Sutra će u Cetinjskom manastiru biti služena zaupokojena liturgija, nakon čega će zemni ostaci mitropolita Amfilohija biti preneseni u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će biti sahranjen u nedjelju, 1.novembra.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona.