Društvo

OPTUŽEN ZA SMRT 51 OSOBE Bivši direktor Gerontološkog centra iznio odbranu na sudu

Milan Stevanović, bivši direktor niškog Gerontološkog centra negirao je danas pred Višim sudom da je počinio teško djelo protiv zdravlja ljudi nepreduzimanjem mjera za zaštitu korisnika ove ustanove od Kovida 19, što je za posljedicu imalo zarazu 195 korisnika od kojih je 51 preminuo.

OPTUŽEN ZA SMRT 51 OSOBE Bivši direktor  Gerontološkog centra iznio odbranu na sudu
FOTO: KOSTADIN KAMENOV/RAS SRBIJA

Stevanović, koji je na ovoj odgovornoj dužnosti bio od oktobra 2017. do 13. aprila 2020. godine, kada je uhapšen, isticao je da je učinio sve da spriječi da korona uđe u ustanovu, prenosi Telegraf.

Pročitajte još

– Još početkom 2020. godine obezbijedili smo zaštitna sredstva za korisnike i osoblje, rukavice, maske kaljače, postupajući po instrukcijama resornog ministarstva pojačali smo higijenske mjere obavljajući svakodnevnu dezinfekciju doma. Osim zaštitne opreme, koja je uključivala čak i skafandere, obezbijedili smo dovoljne količine hrane i, u vrijeme kada to uopšte nije bilo lako, vitamine i lijekove za naše korisnike pa i pulsne oksimetre. Istovremeno pokušao sam da stupim u kontakt sa stručnjacima radi formiranja izolacione zone, ali mi je tadašnji šef Gradskog kriznog štaba Žarko Ranković kazao da oni nisu za nas nadležni dok mi se profesor Branislav Tiodorović niti bilo ko iz Instituta za javno zdravlje nije javio na telefon. Iz tog razloga angažovao sam epidemiologa Aleksandra Rankovića i infektologa Gorana Mitrovića koji su nam napravili plan i raspored kreveta da bismo formirali prostor za izolaciju oboljelih – opisao je Stevanović mjere koje je Gerontološki centar preduzimao u očekivanju udara Kovida 19.

Komentarišući navode optužnice koji ga terete da je uprkos instrukciji resornog ministarstva od 14. marta 2020. godine o zabrani ulaska u Gerontološki centar svima izvan sistema socijalne zaštite, Stevanović je kazao da je izuzetak napravio samo u jednom slučaju i to iz ljudskih razloga.

– To obavještenje o zabrani posjeta korisnicima istaknuto je odmah na tri oglasne table i toga smo se držali osim u slučaju Violete Gavrilović kojoj sam dozvolio da obiđe oca koji je bio na umoru, ali uz sve mjere zaštite. Za posjete ostalo troje ljudi, među kojima je i ljekar koga poznajem i za koga sam kasnije saznao da je bolovao od korone, doduše dosta kasnije nakon što je ušao u ustanovu, nisam ni znao niti sam to dozvolio – tvrdio je Stevanović.

Jedno od težišta optužnice protiv bivšeg direktora je i održavanje sjednice Upravnog odbora 27. marta 2020. godine u prostorijama Gerontološkog centra kojima je po navodu javne tužbe, grubo prekršena instrukcija o zabrani poseta što je doprinijelo širenju zarazne bolesti. Međutim, Stevanović je isticao da on nije sazvao Upravni odbor već da je to učinio predsjednik ovog tijela Aleksandar Savić.

– Predsjednik Upravnog odbora je taj koji odlučuje kada će se i kako održati sjednica, i da li će to biti učinjeno elektronskim putem. Njegova je odluka bila da se to učini neposredno, jer je htio da ostvari uvid u dokumentaciju, s obzirom na to da je po funkciji odgovoran za trošenje novca – objašnjavao je Stevanović.

Odgovarajući na navode tužilaštva da nije preduzeto adekvatno liječenje oboljelih od Kovida 19 ni nakon što su ispoljili simptome ove bolesti, Stevanović je kazao da on nije ljekar te da je imao povjerenje u stav zdravstvenog osoblja.

Pročitajte još

– Čak 60 odsto naših korisnika ima hronične bolesti, često ispoljavaju visoku temperaturu. Imali smo algoritam koji je služio za prepoznavanje simptoma Kovida 19, to što smo videli kod naših korisnika se nije uklapalo. Naša doktorica Danijela Milošević me je uvjeravala da se ništa neobično ne dešava a ja sam uredno izveštavao Ministarstvo o stanju u domu – rekao je Stevanović.

Pred sudom se danas pojavio B.J. sin prve žrtve korone u Gerontološkom centru vojnog ljekara Aleksandra J. , koji je osporio Stevanovićeve navode da je ustanova adekvatno brinula o zdravlju svojih korisnika.

– Sa ocem sam se čuo 5. aprila, požalio mi se da je imao 10 prolivastih stolica, a tokom telefonskog razgovora shvatio sam da ima groznicu, bio je iscrpljen. Pokušao sam da se čujem sa doktoricom ali mi je rečeno da s obzirom na to da je bio vikend, mogu da dobjem samo sa medicinsku sestru. Ona mi je kazala da je otac imao temperaturu ali da je dobio antipiretik i infuziju. Sutradan sam pokušavao da dobijem doktoricu, uspio sam da je čujem tek oko 14 sati, rekla mi je da prate njegovo stanje. Istog dana mi je telefonirao direktor Stevanović i rekao da je otac imao temperaturu 39 sa 3, ali da je to moguće jer je „ručkao a onda zaspao kraj radijatora“. Pozvao sam infektologa Žarka Rankovića, da bi mi ubrzo Stevanović opet telefonirao i optužio da imam nešto protiv zaposlenih u ustanovi. Ubjeđivao me je da je moj otac veseo, „da perfektno izgleda a super se ponaša“. Moj otac je primljen u bolnicu 6. aprila sa saturacijom 65, sutradan je priključen na respirator a posle tri dana je preminuo . Interesuje me zbog čega se to desilo i kako je moguće da je samo u Gerontološkom centru u Nišu preminuo čak 51 korisnik iako je korone bilo i u drugim ustanovama – kazao je B.J.

Stevanovićeve navode demantovao je i predsjednik Upravnog odbora Gerontološkog centra koji je istakao da sjednice ne saziva on već direktor ustanove, te da nije insistirao na njenom održavanju.

FOTO: VLADIMIR LOJANICA/RAS SRBIJA
FOTO: VLADIMIR LOJANICA/RAS SRBIJA

– Sa dokumentacijom sam bio upoznat jer sam je dobio preko elektronske pošte, nije bilo potrebe da se samo zbog toga sednica drži neposredno, moglo je i elektronski. Međutim, na pitanje Stevanovićevog branioca advokata Gorana Đorđevića, da li je održavanje sjednice UO bilo neophodno, Savić je kazao da Gerontološki centar ne bi mogao da nabavlja nužne potrepštine dok UO ne odobri raspolaganje novcem.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 19. decembar kada će biti saslušano još troje svjedoka među kojima i infektolog Žarko Ranković.

Ukoliko bude osuđen Milan Stevanović bi mogao da dobije čak 12 godina zatvora koliko Krivični zakonik predviđa za teško djelo protiv zdravlja ljudi, piše Telegraf.

Prihvati notifikacije