Svijet

OPTUŽENA ZA TERORIZAM Jedan suprug joj je ubijen u Siriji, a ona se udala za drugog borca ID

Tužioci u Prištini danas su podigli optužnicu za terorizam protiv jedne Albanke, koja se navodno pridružila terorističkoj grupi Islamska država (ID) u Siriji.

OPTUŽENA ZA TERORIZAM Jedan suprug joj je ubijen u Siriji, a ona se udala za drugog borca ID
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju kancelarije specijalnog tužilaštva se navodi da je osumnjičena identifikovana samo kao H.K. i da je početkom 2014. godine napustila Kosovo, krenula iz Prištine prema Istanbulu a potom u Siriju da bi se pridružila svom suprugu A.A, koji je bio borac u Islamskoj državi, preneo je AP.

Ona je otišla u Istanbul odakle je prešla u Siriju i pridružila se toj terorističkim organizacijama “ISIS” i “AL Nusra”.

Nakon što je njen suprug ubijen u sukobima, ona se udala za drugog borca ID i nastavila život sa tom grupom.

Od grupe je dobijala redovne mjesečne isplate i prema snimcima svojih telefonskih poziva, dobrovoljno je promovisala terorističke napade ID.

H.K. je optužena za organizovanje i članstvo u terorističkoj grupi i prijeti joj kazna do 15 godina zatvora, ukoliko bude osuđena.

Još 15 žena optuženo za terorizam

H.K. je dio grupe od 32 žene koje su iz Sirije vraćene na Kosovo u aprilu 2019. i sve su pod istragom, piše KoSSev. H. K. je 16. žena protiv koje je podignuta optužnica zbog “organizovanja i učešća u terorističkim grupama”, a do sada ih je ukupno devet osuđeno.