Društvo

Organizovan u 120 ustanova: Program pred polazak u školu u 2023. pohađalo 3.616 djece

Program za djecu u godini pred polazak u školu u 2023. godini uspješno je organizovan u ukupno 120 ustanova - 36 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj školi i tri škole za djecu sa smetnjama u razvoju.

Organizovan u 120 ustanova: Program pred polazak u školu u 2023. pohađalo 3.616 djece
FOTO: VLADA RS

Program je u periodu od 1. marta do 31. maja pohađalo 3.616 djece, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Pročitajte još

– Program za djecu u godini pred polazak u školu je posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu. Kroz navedeni program nastoji se ujednačiti mogućnost pohađanja predškolskog programa svoj djeci u Republici Srpskoj i u tome uspijevamo na ovaj način. I u ovoj godini smo imali veći procenat djece u ruralnim u odnosu na urbane sredine. Zahvaljujući tome u ovoj godini je uključeno oko 70 odsto djece koja bi trebala krenuti u školu – rekla je ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.

Program za djecu u godini pred polazak u školu organizuje se od 2011. godine za djecu koja nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja po propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja u narednoj školskoj godini stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole.

Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine prošlo 48.301 djece, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju istog izdvojila sredstva u iznosu od oko četiri miliona KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije