Gradovi

Oskrnavljen Saborni hram u Stocu: Srpske svetinje ponovo na udaru vandala (FOTO)

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Saborni hram Stolac
FOTO: SRNA

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

– Policija je izvršila uviđaj. Oko crkve su razbijene cigle od udaraca i ima mnogo kamenja. Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna – kaže Grčić.

Vrata hrama
FOTO: SRNA

Srpski odbornik u Opštinskom savjetu Stolac Nedeljko Đogo kaže da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

Pročitajte još

– Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želio da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade – rekao je Đogo.

On dodaje da su jaka ulazna vrata spriječila da ne dođe do većeg oštećenja.

Đogo je uvjeren da je nakon devastacije i napada na Sabornu crkvu u Mostaru neko isto želio da napravi i u Stocu.

– Srbi u Stocu svojim ponašanjem, vjerskim i političkim djelovanjem nikada nisu radili na destabilizaciji odnosa u Stocu. Ovo su grozne poruke – navodi Đogo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Stocu jutros je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika iz ovoga kraja.

U Stocu danas živi oko 300 Srba. Saborni hram je u ratu pretrpio veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije