Gradovi

OSTAJU PRI SVOJOJ ODLUCI Advokati nastavljaju štrajk uz punu podršku entitetskih komora

Predstavnici advokatskih komora RS, FBiH i članovi protestnog odbora brčanskih advokata razgovarali su danas sa gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem i saopštili mu da ostaju pri odluci o obustavi rada koju su započeli krajem aprila, kao i da će nastaviti sa insistiranjem da advokati u Distriktu budu izuzeti iz procesa fiskalizacije.

OSTAJU PRI SVOJOJ ODLUCI Advokati nastavljaju štrajk uz punu podršku entitetskih komora
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Ne radi se ni o kakvom hiru nego isključivoj potrebi advokata da zaštite svoje klijente i advokatsku tajnu. Zakon o fiskalnim sistemima je ostavio mogućnost uvida u spise u kojima se nalaze spisi klijenta i tu se povređuje advokatska tajna – rekao je Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

On je rekao da nijedan advokat nije izuzet od kontrole ali da ovaj zakon daje mogućnost da prilikom kontrole inspektor može izvrši uvid u svaki spis i svaki dokaz što je, kako je naglasio, nedopustivo. On je istakao da je većina advokata u sistemu PDV i da prima uplate za izvršene usluge putem računa.

Mirza Telalović, član  Upravnog odbora Advokatske komore Federacije BiH rekao je da izuzimanje advokatske djelatnosti iz fiskalizacije ne ugrožava javne prihodne ali da će ako se ugrozi advokatska djelatnost biti ugroženi građani.

– Ako ugrozimo advokatski djelatnost građanin nema zaštitu individualnih prava jer ne postoji bilo koja insistucija koja ta prava štiti osim advokata – rekao je Telalović naglašavajući neophodnost ostavljanja samostalnost advokature i zaštite profesionalne tajne.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić ponovio je žaljenje zbog činjenice da dopune Zakona o fiskalnim sistemima koje su predviđale odlaganje fiskalizacije advokata na godinu dana nije prošle sedmice dobio potrebnu većinu u Skupštini Distrikta

– Jasno je da ovo već sada prevazilazi granice Brčko distrikta i da će problem obustave rada advokata vrlo vjerovatno postati i problem BiH – rekao je Milić izražavajući žaljenje što predloženi Zakon nije dobio podršku Skupštine.

On je ponovio da nepoštivanje dogovora o podršci ponuđenom zakonskom rješenju dovodi u pitanje i mnoge druge projekte kao i da neće nuditi nova rješenja ali da je uvjeren da će ovaj problem morati da se riješi.

Mirko Simić, član protestnog odbora brčanskih advokata rekao je da će ih kolege iz entiteta podržati i materijalno i finansijski i da će advokate koji se ne budu pridržavali odluka kažnjavati pa čak i isključiti iz advokatskih komora.

Zbog obustave rada advokata na čekanju je oko hiljadu predmeta, odnosno tri hiljade ročišta.

– To znači da oko šest hiljada građana Brčko distrikta čeka na ostvarivanje pravde – rekao je Simić

Prihvati notifikacije