Magazin

OSTALO JE NEZDRAVO Ljekari tvrde da samo ova 3 dijela tijela treba prati svaki dan

Vrlo vjerovatno se većina ljudi tušira barem jednom dnevno, dok se u tokom ljetnih mjeseci mnogi čak i češće odlučuju da se malo osvježe.

djevojka se tušira
FOTO: DOM NA KVADRAT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ali, da li je to zdravo? Best Lajf piše da bi svaki ljekar jasno rekao nije.

Sando Skotnicki, ljekar i profesorka dermatologije, upozorava da često trljanje tijela sapunom i vodom može dovesti do raznih problema s kožom, kao što je isušivanje, ekcemi ili neka druga kožna oboljenja. Zato ističe samo određene dijelove tijela koje bi trebalo svakodnevno prati.

Riječ je o pazusima, preponama i stopalima.

S njom se slaže i Robin Čutkan, koja dodaje da sapunom možemo uništiti korisne bakterije.

– Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim trljanjem s kože, gubimo zaštitu te smo samim time podložniji spoljnim uticajima koji mogu biti i te kako štetni. Ono što je bitno jeste svakodnevno prati prepone, pazuh i stopala, dok je ostatak tijela dovoljno samo lagano isprati vodom, čak i ako ste tik prije toga odradili trening – objašnjava ona.

Jedno istraživanje koje je objavljeno u Sajens advances se nadovezuje na njene riječi. Naime, tada je otkriveno da određeni soj bakterija koji je živio na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože, piše Krstarica.

Prihvati notifikacije