Politika

OSTAO BEZ OBEZBJEĐENJA Zbog Sebije otkriveno da je Izetbegovića i dalje nezakonito štitila policija

Lider SDA, Bakir Izetbegović, nakon što su policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH spriječili kurire KCUS u službenoj dužnosti da njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović uruče akt o smjeni, ostao je juče bez 24-satne policijske zaštite.

OSTAO BEZ OBEZBJEĐENJA Zbog Sebije otkriveno da je Izetbegovića i dalje nezakonito štitila policija
FOTO: SRNA

Izetbegovića su godinama čuvali službenici DKPT BiH, što je porezne obveznike mjesečno koštalo desetine hiljada KM, a na godišnjem nivou, ako se uzme u obzir da su ga policajci čuvali u tri smjene, više od pola miliona KM.

Prema zakonu i odluci Savjeta ministara, Izetbegović je, dok je bio član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, imao pravo na pratnju.

Međutim, u posljednjih šest mjeseci nije mogao imati pravo na zaštitu jer nije dio vlasti, a otišao je i u penziju.

Prema informacijama Avaza, odluku da se Izetbegoviću produži policijska pratnja donio je bivši direktor DKPT BiH Mirsad Vilić, ali na osnovu informacija tadašnjeg rukovodioca OBA Osmana Mehmedagića Osmice, inače prvog pendreka porodice Izetbegović, da je šefu SDA ugrožena bezbjednost?!

Ali, s dolaskom novog rukovodstva DKPT BiH zatražene su provjere od policijskih agencija, MUP-ova i OBA za sva štićena lica.

Provjerama je, zatim, utvrđeno da za Bakira Izetbegovića više ne postoji razlog da ima policijsko obezbjeđenje.

Pročitajte još

Direktor DKPT BiH, Enes Karić rekao je za „Avaz“ da je donio odluku da se Izetbegoviću osiguranje ukine počevši od jučerašnjeg dana, 7. novembra, od 17 sati.

– Poništena je ranija odluka direktora o pružanju obezbjeđenja nakon što sam dobio informacije od policijskih agencija. Utvrđeno je da nema razloga za osiguranjem. Odluka je već stupila na snagu – kazao nam je Karić.

Inače, iako se Bakir u javnosti voli predstavljati da živi skromno, informacija da je mjesecima nezakonito imao policijsko obezbjeđenje dokaz je da itekako uživa koristiti budžetski novac.

Ko ima pravo na pratnju

Pravo na pratnju, rotacije i zaštitu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i devet ministara, trojica članova Kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjednik Suda BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu