Društvo

Oštećene u nevremenu: Za obnovu 10 škola više od 600.000 maraka

Za obnovu škola koje su oštećene tokom posljednje vremenske nepogode u Srpskoj, iz budžeta RS odobreno je 635.380 КM, potvrdili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS za naš portal.

Oštećene u nevremenu: Za obnovu 10 škola više od 600.000 maraka
FOTO: OPŠTINA ŠAMAC/FACEBOOK/SCREENSHOT

Riječ je o deset osnovnih i srednjih škola iz šest opština, a to su: osnovne škole „Gornja Slatina“, „Šamac“, “Srbija” i SŠC „Nikola Tesla“ iz Šamca, OŠ „Vuk S. Кaradžić“ Кozarska Dubica, OŠ „Nemanja Vlatković“ Šipovo, OŠ „Vuk Кaradžić“ Jezero, OŠ „Sveti Sava“ Brod, OŠ „Stevan Nemanja“ i Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine.

Odluku o pomoći školama Vlada je donijela prošle sedmice prvo za osam objekata, a u međuvremenu je broj povećan za još dva.

– Finansijska sredstva su odobrena i na raspolaganju su školama u skladu sa procijenjenim iznosima, a  koji su dostavljeni od strane rukovodstva deset osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo prosvjete i kulture će izvršiti sva potrebna plaćanja po dostavljenim fakturama od navedenih osnovnih i srednjih škola – precizirali su iz ministarstva.

Poručili su i da od direktora očekuju da završe sve procedure kako bi sanacija bila što prije završena, odnosno najkasnije do početka nove školske godine.

Međutim, ne dijele svi direktori ovaj optimizam jer radovi još nisu ni počeli.

Pročitajte još

– Mi nismo u prvom krugu prošli, dobili smo to rješenje prekjuče i tek sada zovemo građevinske firme, još ništa ne znamo. Pokušaćemo kontaktirati izvođače koji su gradili školu prije par godina, treba raspisati i javni poziv. Ja bih voljela da radovi krenu sutra, ali treba ispoštovati svu proceduru – rekla je direktorka šamačke škole “Srbija” Radenka Mirosavljević.

Ona precizira da je šteta na sali za fizičko i pomoćnom objektu ove škole procijenjena na 10.800 maraka.

– Sala je tokom nevremena tri puta poplavila. Voda je i iz poda izlazila, morali smo čak struju isključiti zbog instalacija. Nastava se može izvoditi, ali plašimo se novih nepogoda i poplava. Za sanaciju sale planirano je 2.100 KM, jer se moraju skidati limeni krov i ploče, a ostatak novca je za pomoćni objekat gdje držimo aparate i ugalj – precizira Mirosavljevićeva.

Procjena štete na bijeljinskoj školi „Stevan Nemanja“ iznosi 13.500 KM. V.d. direktora Jovica Đokić kaže da će potreban novac dobiti nakon završene javne nabavke i izvedenih radova.

– Oštećen je dio krovne konstrukcije na objektu, u jednom dijelu su školske učionice, a na drugom ulazu prostorije mjesne zajednice i sa te strane je bila oluja. Školske prostorije su funkcionalne, a imamo u blizini i jednu područnu školu, tako da ako zatreba učenike možemo prebaciti i tamo- rekao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije