Početna

Ostoja Kremenović za SRPSKAINFO: Nisam bio u sukobu interesa, povezivati mene, Dodika i "Atlantik" je smiješno

Bivši član Kancelarije za razmatranje žalbi u javnim nabavkama BiH, Ostoja Kremenović, tvrdi da nikada nije bio u sukobu interesa, a da mu nije poznato zbog čega Centralna izborna komisija BiH nije reazmatrala prijavu protiv njega.

Ostoja Kremenović za SRPSKAINFO: Nisam bio u sukobu interesa, povezivati mene, Dodika i "Atlantik" je smiješno
Foto Vlada RS/RAS Srbija

Portparolka CIK BiH, Maksida Pirić, potvrdila je za Fenu da je predsjednica CIK, Irena Hadžiabdić, danas saslušana u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u svojstvu svjedoka.

Kako je objavio Žurnal, prije nje su saslušani i ostali članovi CIK, a razlog je to što su godinama držali u ladici prijavu protiv Kremenovića za sukob interesa.

Ostoja Kremenović za srpskainfo.com, portal „EuroBlica“, kaže da je prijavu podnio njegov nekadašnji kolega u Kancelariji Amir Pilav, koji je poznat po tome da je „podnio više od 1.200 raznih prijava i pritužbi brojnim insitucijama“.

Jedna od njih je bila da sam u sukobu interesa zbog toga što sam, kao tadašnji član Kancelarije za razmatranje žalbi, istovremeno bio i član Ustavnopravne komisije Doma naroda BiH iz reda stručnjaka, za problematiku ustavnih pitanja. Dao sam izjavu o tome. Nije se radilo ni o kakvom sukobu interesa, niti sam imao finansijske koristi od tog angažmana. Zašto CIK nije razmatrala pijavu protiv mene, ako zaista nije, to je pitanje za članove CIK. Znam da je kasnije došlo do izmjena Zakona o sukobu interesa BiH kojim su CIK oduzete neke nadležnosti – kaže Kremenović.

U kontekstu ovog slučaja, u medijima se pominje i njegova uloga nekoliko godina kasnije, kada je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila žalbu firme Atlantik iz Banjaluke na posao štampanja glasačkih listića za izbore. Istovremeno je tada odbijena žalba drugog ponuđača – hravstke firmi Zrinski iz Čakovca. Kremenović tvrdi da to nema nikakve veze sa pijavom za sukob interesa, te da je Atlantik morao da dobije posao jer im je žalba bila u potpunosti osnovana.

– Smiješno je povezivati mene, Milorada Dodika i “Atlantik”. Ne želim to uopšte da komentarišem – poručuje Kremenović.

Član CIK BiH, Branko Petrić, izbjegao je direktan odgovor na naše pitanje da li je u SIPA saslušan povodom prijave u predmetu protiv Kremenovića. Ali, priznaje da je čest gost u prostorijama SIPA.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ja sam ozbiljan čovjek, ne komentarišem podvale, laži, spletkarenja, klevete. U mandatu u CIK, kao član ili kao predsjednik, bar 40 puta sam saslušan zbog raznih nebuloza, potpuno besposlenih, zlonamjernih i nekompetentnih interesdžija. Naravno da nikada od toga ništa nije bilo. Toga ima svaki dan. Jedino ako ovo nije neka sinhronizovana priča i akcija nekog medija koji, zbog ne znam čega, promoviše spletke – zaključuje Petrić.