Svijet

OSTVARILA ISTORIJSKI REZULTAT Stejsi Ejbrams je PRVA CRNKINJA kandidat za guvernera u SAD-u

Demokrati iz Džordžije dali su advokatu iz Atlante Stejsi Ejbrams priliku da postane prva crna guvernerka u američkoj istoriji na stranačkim izborima u utorak naveče koji su završeni dobrim rezultatima za nekoliko žena koje su se kandidovale.

OSTVARILA ISTORIJSKI REZULTAT Stejsi Ejbrams je PRVA CRNKINJA kandidat za guvernera u SAD-u
FOTO: TWITTER/STACEY ABRAMS

Ejbrams je ostvarila istorijski rezultat pobjedom na stranačkim izborima koja ju je učinila prvom crnačkom kandidatkinjom i prvom ženom iz jedne od dvije velike američke stranke koja se takmiči na izborima za guvernera Džordžije.

Glasači su takođe birali kandidate za guvernere u Kentakiju, Arkanzasu i Teksasu uoči novembarskih izbora za čelnike saveznih država.

Demokrati su u svakom slučaju bili na putu da nominiraju ženu jer su se Stejsi Ejbrams i Stejsi Evans takmičile na stranačkim izborima.

Četrdesetčetvorogodišnja Ejbrams uspjela je, međutim, u svom pokušaju da postane prva Afroamerikanka koja se takmiči za čelništvo nad jednom saveznom državom.

Bivša čelnica Generalne skupštine te savezne države ustrajna je u svojim nastojanjima da uzdrma republikansku dominaciju u Džordžiji, ne insistirajući na pristupu starijim bijelim glasačima koji su u proteklim decenijama okrenuli leđa demokratima, nego širenjem svoje izborne baze privlačenjem mlađih glasača i ljudi drugih rasa osim bijele koji nisu glasali na ranijim izborima, prenosi Associated Press.