Hronika

OSUĐEN NA 12 GODINA ZATVORA Miodrag ubio kuma nožem, banalna svađa prerasla u krvavi obračun "Mogu da budem sve, ali ne i ubica"

Miodrag Musić (41) iz Niša osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva kuma Aleksandra Dragišića (46) i u kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, dok je njegov otac Goran Musić (62) iz Niša, koji je bio optužen za saizvršilaštvo, oslobođen optužbi usljed nedostatka dokaza.

ubistvo Aleksandra Dragišića
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ, PRIVATNA ARHIVA / RINGIER

Ovakvu nepravosnažnu presudu izreklo je danas veće Višeg suda u Nišu kojim je predsjedavala sudija Aleksandra Mojašević Krstić. Zločin se dogodio 1. marta 2023. godine u iznajmljenoj sobi u suterenu kuće u Ulici Nikole Kopernika Nišu, u kojoj su sva trojica muškaraca živjeli kao podstanari.

Kako je Blic pisao, Miodrag i Goran su bili optuženi da su kao saizvršioci počinili krivično djelo ubistvo, za koje je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora. Miodrag se teretio za direktno izvršenje, a Goran da je, mirno sjedio na krevetu, ne čineći ništa da spriječi zločin. Prema optužnici, ubistvu je prethodila rasprava nakon koje je Miodrag pesnicom udario vjenčanog kuma Aleksandra u glavu nanijevši mu laku povredu, a potom ga ubo kuhinjskim nožem, nakon što ga je ovaj opsovao.

Otac i sin su pred Višim sudom u Nišu negirali da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret vezano za ubistvo kuma.

Banalan razlog za ubistvo

Miodrag je tvrdio da uopšte nije bio u kući u vreme kritičnog događaja. On je ostao pri izjavi iz tužilaštva da kuma nije ubo nožem, da u to vrijeme nije bio kod kuće i da je kum ležao na podu svoje sobe kada se vratio, a da je otac držao telefon u rukama.

Goran je, pak, ispričao da je prvo izbila svađa između Miodraga i Aleksandra oko toga da li Kinezi mogu da naprave lažni motor “Harli Dejvidson” a da je onda došlo do sukoba. Goran je naveo da im je pokazao sliku poznatog motora ispred kojeg je stajao jedan Kinez, na šta je Aleksandar rekao da je nemoguće da Kinezi prave “Harlija”, a Miodrag da je moguće. Onda je svađa prerasla u krvavi obračun.

Pročitajte još

Posle psovke sjevnuo nož

– Aleksandar je pobjesnio, bacio je stolicu, u raspravi opsovao Miodraga riječima “Je** ti sve”. Miška je to pogodilo jer je shvatio da se psovka odnosi na njegovu kćerku. Počeli su da se rvu, kum ga je udario glavom i uhvatio mu vrat “kragnom”. Kada su došli do radnog stola, tu sam uspio da ih razdvojim i odguram kuma skoro do njegove sobe. Mislio sam da je gotovo jer kada se svađamo, sve traje pet minuta i poslije pijemo kafu. Nisam vidio kada je Miodrag dohvatio jedan nož ukupne dužine 15 centimetara. Da sam vidio, možda bih mogao da spriječim ali nisam, to je bio djelić sekunde. Nisam vidio ni ubod. jedino Miodraga kako drži krvav nož iznad sudopere – ispričao je Goran.

Pročitajte još

Tužilaštvo tražilo najmanje 19 godina, odbrana slobodu

Viši javni tužilac Lidija Simović zatražila je u završnoj riječi da Miodrag bude kažnjen sa najmanje 10 a Goran sa najmanje godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude. Simovićeva je apostrofirala na prošlom ročištu, u završnom obraćanju sudu, da je optužnica dokazana izvedenim dokazima, vještačenjima i djelimično iskazom Gorana Musića koji je sina direktno optužio za zločin. Advokat Stanimir Đurić, Miodragov branilac, zatražio je u završnoj riječi oslobađajuću presudu istakavši da se optužnica ne zasniva na “pouzdanim dokazima” već je više “plod mašte” tužilaštva. On je rekao da saizvršilaštvo podrazumijeva dogovor, a da tužilaštvo ne navodi dokaz da je bilo kakav razgovor o tome vođen, te da osim iskaza Gorana ne postoji nijedan drugi dokaz. Goranov branilac Advokat Mihajlo Đurić, istakao je da tužilaštvo nije navelo na kojom se radnjom on saglasio sa radnjama njegovog sina, te da je učinio sve da Dragišiću ukaže pomoć, suprotno onome što tvrdi tužilaštvo, piše Blic.

“Mogu da budem sve, ali ne ubica”

-Ja to nisam uradio. Da je moj otac htio da me zaštiti on bi me zaštitio od početka do kraja, ne bi se dvoumio. Nisam nasilan čovjek, jesam se odao tabletama jer sam bio slab i nisam mogao da izdržim smrt brata. Mogu da budem sve, ali ne i ubica. Ne znam ko je to učinio, a da znam kaznio bih ga – rekao je Miodrag na prošlom ročištu u završnoj riječi.

“Zašto hoće da obojica idemo na robiju”

I Goran je u završnoj riječi negirao krivicu.

Mnogo me je pogodila ova tragedija, moj život je uništen jer je kum stradao od ruke moga sina. Ja nisam kriv jer nikako nisam mogao to da spriječim. Trebalo je da se napravi rekonstrukcija. Nisam sjedio mirno, pokušao sam da ih razdvojim, a onda i da pomognem kumu kada ga je Miodrag ubo nožem. Ne znam zašto moj sin laže. Zašto želi da obojica idemo na robiju, kada je sve jasno? Uništio je pet života – ubio je kuma, svoj život je uništio, moj, moje žene i njegovog djeteta. Ako me osudite ja za 10 godina neću biti živ – rekao je Goran koji se, za razliku od sina, tokom suđenja nalazio na slobodi.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu