Svijet

OSUDILI GA ZBOG PODSTICANJA NASILJA Potvrđena smrtna kazna novinaru Ruholahu Zamu

Vrhovni sud u Iranu potvrdio je odluku kojom je novinar Ruholah Zam osuđen na smrtnu kaznu, saopštio je portparol glavnog iranskog krivičnog suda Holamhosein Esmaili.

OSUDILI GA ZBOG PODSTICANJA NASILJA Potvrđena smrtna kazna novinaru Ruholahu Zamu
FOTO: ALEXANDER BECHER/EPA

On je na konferenciji za novinare, koja je emitovana uživo na zvaničnoj strani krivičnog suda, rekao da je Vrhovni sud potvrdio raniju odluku Revolucionarnog suda u slučaju Zama.

Zam, čije naloge na društvenim mrežama prati više od milion ljudi, osuđen je za podsticanje nasilja tokom demonstracija protiv vlasti 2017. godine.

Novinar, čiji je otac šiitski sveštenik koji se zalagao za reforme, pobjegao je iz Irana i dobio azil u Francuskoj.

Revolucionarna garda Irana je u oktobru 2019. godine saopštila da je Zama “uhvatila u zamku u kompleksnoj operaciji, koristeći obavještajnu obmanu”. U saopštenju se ne navodi gdje je Zam uhapšen.

Iranski zvaničnici optužili su SAD, Saudijsku Arabiju i protivnike Vlade Irana u egzilu da podstiču nemire, koji su počeli krajem 2017. godine kao protesti zbog teške ekonomske situacije.

Stranica “Amandnjuz”, koju je kontrolisao Zam, suspendovana je sa društvene mreže “Telegram” 2018. godine zbog podsticanja nasilja, ali se pojavila kasnije pod drugim nazivom.