Hronika

OSUĐEN ZBOG RATNIH ZLOČINA Sud BiH zatražio od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina

Sud BiH zatražio je od Turske izručenje ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1995. godine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima.

OSUĐEN ZBOG RATNIH ZLOČINA Sud BiH zatražio od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina
FOTO: MTV IGMAN/YOU TUBE/SCREENSHOT

Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Prethodno je poslan poziv Mahmuljenu da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra 2022. javi na izdržavanje kazne zatvora.

Skoro četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice, iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) je rečeno da se Mahmuljin nije javio na izdržavanje kazne zatvora, te je poslata zamolnica Republici Turskoj.

– Osuđeni Sakib Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Turskoj za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina. Sudu BiH nije dostavljena medicinska dokumentacija osuđenog – stoji u odgovoru Suda BiH.

Pročitajte još

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba Odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahedin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku, piše Detektor.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije