Svijet

Osuđeni neće imati pravo na žalbu: Iran najavljuje visoke kazne za nenošenje hidžaba

Ljudi koji ohrabruju žene da skinu hidžab bit će procesuirani na krivičnim sudovima i neće imati pravo žalbe na osuđujuću presudu, rekao je danas zamjenik državnog tužioca Irana.

žene sa hidžabom
FOTO: JAGADEESH NV/EPA

Ovi komentari dolaze jer sve veći broj žena prkosi obaveznom iranskom kodeksu oblačenja, pojavljujući se bez hidžaba u tržnim centrima, restoranima, trgovinama, ulicama i drugim javnim prostorima.

Nekoliko iranskih poznatih ličnosti i aktivistkinja je takođe posljednjih mjeseci objavilo svoje fotografije na društvenim mrežama bez vela.

Iranska policija danas je postavila kamere na javnim mjestima kako bi identifikovala i kaznila otkrivene žene, javljaju iranski mediji. Policija je plan objavila prošle sedmice.

Pročitajte još

– Zločin promovisanja otkrivanja biće rješavan na krivičnom sudu čije su odluke konačne i na koje se ne može žaliti – rekao je zamjenik državnog tužioca Ali Jamadi.

– Kazna za krivično djelo promovisanja i ohrabrivanja drugih da skinu hidžab mnogo je teža od krivičnog djela skidanja hidžaba, jer je to jedan od jasnih primjera podsticanja korupcije – dodao je.

Nije rekao kakve bi kazne mogle biti niti šta tačno podrazumijeva promovisanje otkrivanja.

Sve veći broj Iranki odbacuje veo nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula u iranskom pritvoru nakon što su je pretukli pripadnici “policije za moral” prošlog septembra. Mahsa Amini je privedena zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu. Snage sigurnosti su nasilno ugušile proteste nakon njene smrti, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije