Hronika

OSUMNJIČEN ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA Određen pritvor komandiru policije u Cazinu

Za uhapšenog komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića određen je jednomjesečni pritvor, saopšteno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

OSUMNJIČEN ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA Određen pritvor komandiru policije u Cazinu
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Pritvor mu je određen zbog opasnosti da će boravkom na slobodi uticati na svjedoke. Ljubijankiću, kojeg su juče uhapsili pripadnici SIPA, se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti i protivpravno lišavanje slobode, piše Klix.

Sumnja se da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži Fejsbuk, protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedna oštećena osoba, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela. Po nalogu osumnjičenog oštećena osoba je uhapšena i protivpravno zadržana, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode. Osumnjičeni je nakon toga nastavio protivpravno postupati te uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – ranije su saopštili iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.