Svijet

Osumnjičeni Srbi i dalje u bjekstvu: Počelo zatrpavanje tunela ispod višeg suda u Podgorici

Počeli su pripremni radovi na pokrivanju tunela kroz koji su kriminalci provalili u depo Višeg suda i iz njega, kako se sumnja, ukrali više komada oružja.

otkriven tunel koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici
FOTO: VLADA CRNE GORE/ANADOLIJA

Vlada je na sjednici 28. septembra usvojila Prijedlog za davanje saglasnosti za preduzimanje aktivnosti na sanaciji podzemnog tunela koji se nalazi na potezu od stana u Njegoševoj ulici u Podgorici, ulaz 12 u depo Višeg suda u Podgorici.

– S obzirom na to da je 11. septembra ove godine ipočinjeno teško krivično djelo provale u depo Višeg suda u Podgorici, pri čemu je prokopan tunel, u dostavljenom Prijedlogu je ocijenjeno da je, zbog nedostatka obezbjeđenja, u tunela, kao i kolovoza i pješačke zone ispod koje je prokopan, potrebno je da nadležna služba u najkraćem roku obavi njegovo zatrpavanje, odnosno adekvatnu sanaciju. Imajući u vidu da je Osnovno državno tužilaštvo obavijestilo policiju. Direkciji da je uviđaj završen i dala saglasnost za izvođenje građevinskih radova u cilju zatrpavanja iskopanog tunela, Vlada je zadužila Upravu za katastar i državnu imovinu da sprovede postupak dovođenja terena u prvobitno stanje – saopšteno je iz Vlade poslije sjednice.

otkriven tunel koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici
FOTO: VLADA CRNE GORE/ R. KOPRIVICA / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Provala u sudski depo primjećena je 11. septembra, kada su nadležni prvi put utvrdili da je neko „samo” preturao po dokazima. Međutim, dok je još bio u toku uviđaj u generalnom depou i letimičan spisak dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli kroz podzemni prolaz iz Njegoševe ulice broj 12…

Prvi veći trag u slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policija je pronašla 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje se navodno nalazila njihova baza.

U dosadašnjem uviđaju, kojim rukovodi Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, oduzeto je više stotina sati snimaka sa nadzornih kamera, pronađeno je oruđe koje su koristili kopači, a vještačenjem su izolovani tragovi osumnjičenih.

otkriven tunel koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici
FOTO: VLADA CRNE GORE/ R. KOPRIVICA / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Utvrđeno je i ko je Podgoričanka koja je, koristeći falsifikovana dokumenta, iznajmila prostor u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, odakle je prokopan tunel dug 30 metara do sudskog depoa.

Za to krivično djelo nadležni su osumnjičili četvoricu državljana Srbije Veljka Markovića (32) iz ​​Loznice, njegovog strica Milana Markovića (53), Dejana Jovanovića (30) i Vladimira Erića (32), koji su u bjekstvu.

Pročitajte još

U istoj istrazi uhapšen je Predrag Mirotić (31) iz Podgorice i određen mu je pritvor do 30 dana, pišu Vijesti.

Policija traga i za Podgoričankom Katarinom Baćović, koja je, kako se vjeruje, lažnom dokumentacijom iznajmila stan iz kojeg su kriminalci počeli da kopaju tunel.

U istrazi je saslušana njena majka Maja Baćović, rukovodilac sudskog registra, ali je negirala bilo kakvu povezanost sa zločinom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije