Društvo

Otac ubijene djevojčice o mračnoj seansi u školi "Djeci puštana narodna muzika i traženo da se povežu sa duhovima ubijenih vršnjaka"

Slobodan Negić, otac djevojčice Sofije Negić koja je ubijena u masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", izjavio da je izvjesna doktorka R. R. 5. maja u "Ribnikaru", samo dva dana nakon masovnog ubistva, sprovela "mračnu psihoterapijsku seansu" sa djecom koja su tog dana došla u školu da pokupe svoje stvari.

Slobodan Negić
FOTO: TV NOVA/SCREEMSHOT

Tokom te seanse je, izjavio je Negić, djeci puštala narodnu muziku i navodila ih da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugara i drugarica.

– Dr R. R. je 5. maja u školi vidjela djecu koja su došla da uzmu stvari iz škole. Među njima je bila i jedna od Sofijinih najboljih drugarica. Dr R. R. je pod okriljem te škole, uz znanje direktorke, djecu uvela u kabinet i tamo im puštala narodnu muziku i navodila ih da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih mrtvih prijatelja i prijateljica. Djevojčica koja je u tome učestvovala došla je kući uplakana, u traumi. Mama ju je pitala šta je bilo rekla, a ona je odgovorila da su bili na seansi, da je bilo odvratno i da su puštali narodnu muziku i tražili da se povežu sa duhovima – rekao je Negić.

Negić je rekao da je ranije danas bio na sastanku nekih od roditelja nastradale djece sa predstavnicima svih relevantnih institucija Republike Srbije.

– Roditelji su dobili izvještaj od tužioca, a tu je bio i državni sekretar Ministarstva zdravlja. Na pitanje šta će biti sa počiniocem zločina ja sam vidio kod državnog sekretara baš onako ljudsku, iskrenu namjeru da učini sve da počinilac nikad ne napusti zatvorenu instituciju. Ali, kad sam ja postavio pitanje o tome ko je doktorka R. R, niko nije znao o kome se radi – izjavio je Negić.

Pročitajte još

Negić je objasnio da je doktorka R. R. bila zaposlena kao neko ko treba da pomogne u tragičnoj situaciji djeci i roditeljima.

– Vidio sam iskren šok kod ljudi koji su danas došli ispred institucija države kada sam danas sve ovo rekao. U izvještaju sa kolegijuma roditelja bez ikakve potrebe javnost je skrajnuta za ovaj događaj i da ja nisam danas rekao nešto o tome, niko nikad ne bi pričao – rekao je Negić.

Negić tvrdi da doktorka R. R. ima firmu koja naplaćuje kurseve za obuku muzikoterapeuta, i da javno, danima apeluje na državu i traži da se u svim predškolskim i školskim ustanovama otvori takva radionica, da se zapošljavaju muzikoterapeuti i da “ta firma postane državna institucija”.

– Nastao je tajac kada sam danas to iznio na sjednici i ne postoji niko kome je jasno kako se to dogodilo. Lično ću uraditi sve što je u mojoj pravnoj moći da ta doktorka više nikada ne radi svoj posao. Bilo je bez znanja roditelja – rekao je Negić.

Negić je kazao da je osjetio potrebu da kaže činjenice, kao i da kao pojedinac i građanin ove zemlje pokuša da probudi svijest da su podijele nešto što nam ne treba, da je problem jako težak, da niko nema rješenje i da je teško živjeti s tim.

– Ovo moja biti javna stvar, jer je nešto što se tiče svih nas, ali ne na način stranaka i partija, već kao nešto što pogađa naše društvo na nivou samog opstanka. Ne tražim krivca i da ne upirem prstom, već sam došao da govorim šta se događalo i kako sam kao roditelj pokušavao da reagujem. Došao sam da kažem neke stvari koje su teške – rekao je Negić, piše Blic.

Pritisak da se djeca OŠ “Vladislav Ribnikar” vrate na nastavu

Negić je kazao da je postojao i da još postoji prebrz pritisak da se djeca OŠ “Vladislav Ribnikar” vrate u redovan kakav-takav oblik nastave.

– Dana 5. maja je izdato saopštenje ispred direktorke škole da će, usljed sahrana u ponedjeljak i utorak, u srijedu biti nastavljen neki slijed aktivnosti koji uključuje da dođu roditelji sa djecom, oni koji to žele. Reakcija roditelja je bila negativna, bili su revoltirani. Svi želimo da nam decu idu u školu, ali da li je to škola, ili stratište, ostavljam svakom prema svojoj savijesti da sudi – rekao je Negić.

Dogodilo se da je 13.- godišnji dječak počinio težak masakr nad svojim vršnjacima.

– Moja kćerka Sofija je tada bila u WC poslije časa fizičkog. Začula je pucnje da i izašla da vidi šta je sa drugaricom koja je prije nje izašla. Jedino mjesto gdje nismo mogli da je sačuvamo supruga i ja bila je ta škola. Svi roditelji prolaze kroz ovo kroz šta i ja prolazim. Normalno da u toj situaciji tražite nekog krivca. Smatram da je govorenje istine je neka vrsta moralne odgovornosti u ovakvim situacijama. Nema mjestu izbjegavanju činjenice – rekao je.

Negić je rekao da smatra da direktorka ne treba više da obavlja tu funkciju i dodao da svi koji su odgovorni za ovako nešto moraju odgovarati, kao i da ne sumnja u dobru namjeru predstavnika države.

Dr Snežana Kecojević Miljević, predsjednica Društva psihoanalitičkih psihoterapeuta Srbije kazala je da je jako važno napraviti ličnu procjenu sposobnosti potreba svakog djeteta i roditelja vezano za povratak u školu, kao i koji oblik nastave je najbolji.

Ona je istakla da se nakon traume krenulo sa radom psihoterapeuta i dodala da su iskustva pozitivna i od strane djece i roditelja, u dijelu škole koji je izdvojen od dijela u kojem se desio masakr.

– Ova trauma se nije desila pojedincu već je počinio pojedinac koji je napravio traumu u grupi i grupi djece. Vjerujem da se najbolje i najlakše do iscjeljenja može doći kroz grupu. Škola sama po sebi predstavlja na neki način granicu tu grupe. To je zgrada unutar koje su se ta djeca povezala i povezivala godinama – naglasila je ona.

Negić smatra da direktorka osnovne škole više ne treba da obavlja tu funkciju.

– Idemo redom. Svi oni koji su odgovorni za ovako nešto moraju da odgovaraju – rekao je Negić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije