Digitalna Srpska

Otimaju auta po UZORU NA IGRICU: Tinejdžeri iz Čikaga "preselili" virtuelni u stvarni život

Igrači video igara ponekad se previše zadube u njih pa im je teško prepoznati šta je stvarnost, a šta virtuelni svijet u kojem se igraju.

Otimaju auta po UZORU NA IGRICU: Tinejdžeri iz Čikaga "preselili" virtuelni u stvarni život
FOTO: PLAYSTATION/YOUTUBE/SCREENSHOT

To može rezultirati problemima za osobu koja pokušava izvesti poteze iz video igre u stvarnom svijetu, a u nekim slučajevima može čak i završiti kobno.

Prema Harvard Health Publishingu, video igre u kojima su prikazani nasilni sadržaji utiču na način na koji mlade osobe razmišljaju, a čak 97 odsto mladih voli da igra upravo takve igre.

U Čikagu su zakonodavci primjetili povećan broj otimanja automobila i motora koje povezuju s popularnom video igrom Grand Theft Auto. Naime, kako javljaju lokalni mediji, stanovnici Čikaga su sve češće na meti tinejdžera koji dotrče do njihovog vozila, izvuku ih iz automobila (uz primjenu sile ili prijetnju oružjem), te im vozilo otmu.

Prema nekim informacijama, uhapšeni su stari tek 15 ili 16 godina i još nemaju vozačku dozvolu za upravljanje motociklom ili automobilom.

Filantrop Irli Voker uvjeren je da nasilne igre, poput Grand Theft Auto, mogu uticati na mlade igrače te ih podstaći na počinjenje krivičnih djela poput onih u video igri. Pokrenuo je inicijativu kojom bi se zabranila prodaja nasilnih video igara mladim igračima na području Čikaga.

Iako nema čvrste povezanosti između igranja Grand Theft Auto i niza otimanja vozila, zakonodavci ne žele ništa prepustiti slučaju. GTA je već zabranjen ili cenzurisan u pet različitih zemalja, ali ne i u SAD, koja je najveće tržište te video igre.

Uspiju li u svom naumu, za kupovinu GTA igrači će morati ili pokazati identifikacioni dokument kojim će dokazati da su punoljetni ili će po igru morati izvan Čikaga.

Još nije poznato kad bi se te izmjene mogle naći na dnevnom redu, kao ni koje bi tačno odredbe bile navedene, piše zimo.hr.