Svijet

OTKRIVENA NAJRJEĐA PAPRAT Vjeruju da je postojala na ovim prostorima još od prije više hiljada godina

U Irskoj je otkrivena najrjeđa paprat u Evropi, čiji su varijeteti do sada pronađeni jedino na karipskim ostrvima, oko 6.500 kilometara preko Atlantika.

OTKRIVENA NAJRJEĐA PAPRAT  Vjeruju da je postojala na ovim prostorima još od prije više hiljada godina
FOTO: PHILIPP GUELLAND/EPA

Najrjeđa paprat u Evropi pronađena je u irskom gradiću Kilarni, a botaničari se pitaju kako je moguće da je paprat toliko dugo ostala neotkrivena.

Neotropska paprat Stenogrammitis myosuroides do sada je pronađena jedino u oblačnim planinskim šumama na Jamajci, Kubi i u Dominikanskoj Republici, oko 6.500 kilometara preko Atlantskog okeana.

Rijetku paprat otkrio je irski botaničar Rori Hod. On je paprat pronašao u nacionalnom parku Kilarni, posljednjem fragmentu umjerenih prašuma u Evropi, piše Gardijan.

Hod je paprat poslao višem kustosu Prirodnjačkog muzeja u Londonu, koji je kontaktirao svoje američke kolege, eksperte za ove biljke. Oni su utvrdili da je riječ o podvrsti Grammitidoideae, retkoj paprati koja se obično sreće u tropskim šumama, a njihovo otkriće objavljeno je u časopisu Britiš end ajriš botani.

Naučnici tvrde da je malo vjerovatno da su paprat u Evropu donijeli ljudi, jer se ona ne može kultivisati. Oni vjeruju da je Stenogrammitis myosuroides postojala na ovim prostorima još od prije više hiljada godina, kada je klima bila mnogo drugačija nego danas.