Svijet

OTKRIVENE MRAČNE TAJNE Instagram svijet je paralelna dimenzija, iza savršenih fotografija, stoje ove manipulacije

Svi znamo za one čuvene fotografije "prije i poslije" koje nam natrljavaju na nos uspjehe drugih u transformaciji tijela, i premda iza njih ponekad čine stvarne priče i uspjesi, često umiju da budu varka!

OTKRIVENE MRAČNE TAJNE Instagram svijet je paralelna dimenzija, iza savršenih fotografija, stoje ove manipulacije
FOTO: ANJULI_FITFORLIFE

To je nedavno pokazala i uticajna fitnes blogerka Anjuli Mak, koju prati preko 150 hiljada ljudi, a koja redovno daje savjete o ishrani i vježbanju.

Ona je podijelila kolaž dvij fotografije – na jednoj izgleda podbulo, naduto i kao da ima višak kilograma, dok je na drugoj savršeno zategnuta. Uprkos tome što na prvi pogled izgleda baš kao gore pomenuta “prije-poslije” fotka, one su nastale u razmaku od samo par sekundi!

View this post on Instagram

✖️ This is not a before and after ✖️⁣⁣ Although it wouldn't surprise me if fad diet, keto detoxes and random overseas supplement companies use it to promote their own agenda 🙄 IT HAPPENS ALL THE TIME. Companies prey on people desperate for a quick fix but in reality this is just puffing out & then sucking in. Seconds apart as seen on my video post yesterday 😊 ⁣⁣ ⁣⁣ "When I sit down I have rolls, how do I get rid of them?" "At the end of the day my tummy looks bloated. Why?" "I have been working so hard but I still have rolls."⁣⁣ The list of things I get in the dms goes on 💕 I never get tired if educating all of you, I am here to help as much as possible 🤗 ⁣⁣ ⁣⁣ So a few key things I wish I knew when I started & what I want all of you to know is…⁣⁣ 1️⃣ You cannot outwork your nutrition. In order to lose fat from anywhere you need to be in a caloric deficit (eating less calories than your body requires to maintain) ✔️⁣⁣ 2️⃣ Carbs are not the enemy. You can eat bread and pasta 🍝👅 But the key is in moderation & alignment with your goals.⁣⁣ 3️⃣ Social media & magazines are NOT real life. It is curated to what someone wants you to see 👀 You will never see 100% of someone's life online.⁣⁣ 4️⃣ Focus on YOU. Don't try to copy XYZ, fad diets or waste money on juice detoxes. Just get a plan in place & stick to it 💪🏽 Trust your coach & the process. I wish I had got a coach from day one.⁣⁣ 5️⃣ Be kind to yourself! Years from now you won't care aboht the occassional night you "fell off your diet" with friends or the holiday with family where you felt bad for eating at the breakfast buffet 🥞 You want to remember the life time memories made with loved ones ♥️ ⁣⁣ Anjuli ✌🏽 ⁣⁣ XO

A post shared by YouTube Anjuli Mack 🎥 AUCKLAND (@anjuli_fitforlife) on

Lijepa crnka sa Novog Zelanda ovom objavom željela je da pokaže koliko je uzaludno upoređivati se sa drugima na društvenim mrežama, te koliko je lako manipulisati fotografijama.

Položaj tijela, osvetljenje, ali i različite aplikacije za obradu fotografija pomažu u tome da se na Instagramu prodaje iluzija savršenosti!

– Različite kompanije i proizvođači proizvoda za mršavljenje koriste se ovim trikom kako bi promovisali svoje proizvode – i to stalno! Ciljaju na ljude koji očajno žele brzu promjenu, ali u realnosti samo znaju dobro da poziraju, namjeste se i uvuku stomak na jednoj, a naduju ga na drugoj. Upravo to sam i ja uradila kako bih vam sve to dokazala – napisala je ona.

Anjuli objašnjava i da je nerealno očekivati rezultate preko noći, te da jedino što daje efekte na duge staze jeste normalna, uravnotežena ishrana i povremeni treninzi.

– Prvo, ne možete nadmudriti nutritivne vrijednosti. Ako želite izgubiti masno tkivo morate biti u kalorijskom deficitu, odnosno jesti manje nego što potrošite. Drugo, zapamtite da ugljeno hidrati nisu neprijatelji. Možete da jedete hljeb i tjesteninu, ali umjereno. Držite se određene rutine i vjerujete to procesu. Volite sebe i svoje tijelo i nemojte zbog dijete i izgleda zaboraviti da pravite lijepe uspomene s dragim ljudima –  poručuje Anjuli, prenosi Blic žena.